Защо изглеждат така, сякаш облаците висят и се носят във

...
Защо изглеждат така, сякаш облаците висят и се носят във
Коментари Харесай

Магията на облаците: Какво ги кара да летят?

Защо наподобяват по този начин, като че ли облаците висят и се носят във въздуха? И в случай че е по този начин, какво ги държи нагоре?

„ Това е нещо като заблуда “, сподели Алекс Ламърс, метеоролог в Националната метеорологична работа, пред Live Science. „ Не е като да има възглавница или нещо, което вълшебен се носи във въздуха. “

Why do clouds float?
— Live Science (@LiveScience)
Облакът е построен от водни капчици и ледени кристали. Тези капчици се образуват към облачно кондензационно ядро, което може да бъде прашинка или кристалче сол, изясни Ламерс. Когато натовареният с вода облак стане прекомерно тежък имаме превалявания от дъжд, сняг или градушка. Но даже преди да стартира да вали, тези капчици си проправят път към Земята, въпреки и с постепенно движение.

„ Те падат доста, доста, доста постепенно “, сподели Ламърс. „ Терминална скорост се дефинира когато се откри силата на противодействие на въздуха, която противодейства на гравитацията. Водните капки са толкоз леки, че крайната им скорост е супер мудна - сред 18 до 36 метра на час за капка с радиус от 5 до 10 микрона. Тъй като облаците нормално са на височина хиляди фута в атмосферата, това малко придвижване надолу не се вижда за окото. “

Ламърс съпостави рухването на водните капки с това на прашинките, въртящи се в лъч слънчева светлина. " Прашинките също падат, само че защото са дребни, това се случва доста постепенно. Средният размер на една облачна водна капка е по-малък от радиуса на човешки косъм “, сподели Марк Милър, професор по атмосферни науки в университета Рутгерс.

Why do millions of tons of water float as mist in the clouds? When the water drops become bigger, they get weight and fall down as rain. Small particles are obviously not under gravity! Why actually?
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР