Защо им трябваше да иронизират БСП за гласуването в парламента.

...
Защо им трябваше да иронизират БСП за гласуването в парламента.
Коментари Харесай

Лятото няма да е скучно

Защо им трябваше да иронизират Българска социалистическа партия за гласуването в Народното събрание. Сега, като че ли да потвърди, че няма съглашателство с ГЕРБ, левицата в петък напусна залата. Възможно е да се стигне и до протест на съвещанията, активизиране и на извънпарламентарните дейности. Обратно на формалната агитация, левите считат, че кабинетът на Борисов се е изчерпал и рокадите няма да го спасят. С една дума, ще се стремят да провокират предварителни избори до края на годината. Няма да е скучно, каквото и да стане.

А всички имат потребност от отмора, доста са станали нервни. За каквото и да стане дума, незабавно се възприема като детайл на политическа битка. Не мога да допускам на очите си, като чувам по какъв начин умни хора, демократи с минало, разсъждават като апаратчици от предишното, които във всяко друго мнение виждаха „ идеологическа измама “. Оказа се, че в случай че не харесваш новото име на Македония, тъй като смяташ, че визира българските ползи, значи си срещу приемането на младата страна в НАТО и Европейски Съюз. Нито повече, нито по-малко. Значи си за разширение на въздействието на Русия на Балканите. Значи си „ рубладжия “. Значи си срещу участието на България в НАТО и Европейски Съюз. Значи… Какво значи още? Нещо припомня за тези времена, за отречени издевателства над човешката мисъл. Като че ли не може и Македония да е в НАТО и Европейски Съюз и в това време нашите ползи да са предпазени. Още повече, че тя ще бъде поканена преди да е изцяло ясна ориста на гръцко-македонското съглашение. Учудващо е по какъв начин с лекост членове на кабинета като министърa на защитата Красимир Каракачанов или на външните работи Екатерина Захариева настояват, че нищо в това име не ги тормозило. Така от дебелоглав ще ни докарат до историческа неточност, която след това не може да бъде поправена. И в този момент е много късно, само че има известна опция гаранциите за нас да се впишат в формалните документи, които Македония следва да подписва.

Нима министрите не си спомнят, че преди време направихме пробив в връзките с Македония, когато там управляваше ВМРО-ДПМНЕ. После тази партия смени позицията си и в този момент не желаеме да ги забележим даже, още по-малко да приемем президента им. А самият Заев, с който в този момент се прегръщаме, не беше ли преди време на други позиции? Какво ни подсигурява, че ще се резервира сегашният климат в нашите връзки? Винаги съм бил за повече милосърдие от наша страна към изхвърлянията на македонските политици. Задължава ни ролята на родината майка. Но това не значи да изпадаме в малоумие – удовлетворени, че изпълнихме поръчката, значи няма проблеми. Всичко е тъкмо, както се пее в една фешън ария. Затова дано да си приказваме всъщност, а не с квалификации кой какъв бил. Елементарният конфликт без причини на двете отзиви, към който прибягват водещите на политическите излъчвания, може да поражда скандал, само че не води до истината.

Доста обикновени бяха и опитите да се хвърли сянка на съветския Мондиал. Церемонията при откриването не била по този начин помпозна, както се очаквало. На кого сподели междинен пръст Роби Уилямс по време на осъществяването си при откриването? Вероятно го е посочил на Владимир Путин, който бил на трибуната. Свенливо се прокрадва догатката, че е посочил междинен пръст на тези свои критици от Англия, които го упрекнаха, че с присъединяване си в програмата се е продал на Путин, който формален Лондон упреква за опита за отравяне на двойния разузнавач Скрипал и по тази причина бойкотира шампионата. Който познава характера на Роби Уилямс ще откри това съмнение за доста по-вероятно. А за какво Путин се държал по този начин пренебрежително със саудитския престолонаследник, с който следиха дружно първия мач сред Русия и Саудитска Арабия? От телевизия FOX обаче бяха по този начин правилни да ни демонстрират неведнъж ложата, с цел да се убедим, че Путин и принца общуваха като същински джентълмени и се ръкуваха неведнъж.

Като цяло програмата на Българска национална телевизия от Мондиала е доста богата, нека да е по този начин до края. Отново си пролича, че ние имаме изненадващо положителни футболни коментатори, що се отнася до футбола на другите страни. Те са способени, осведомени, аналитични. Питам се по кое време и къде съумяха да научат всичко това. Вече не се запитвам за какво са толкоз плахи и без позиция обаче, когато разясняват мачовете от българското състезание. Притесняват се да не обиден нечии ползи. Това е толкова просто и разумно.

С една дума – доста информация, хубава картина, положителни мнения (с изключение на някои подгласници, които сричат всякакви информации за отборите). Хроничен минус е студиото в София. Поканените посетители са вярно подбрани, учудващо умело се изричат футболистите ни, играли в чужбина. Проблемът е в някои от водещите – неуместни смешки, принуден комизъм, подправено държание.

Вероятно ще продължат мненията за срещата на двамата ексцентрици- Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. Заслужава си, тъй като още веднъж мненията се плъзнаха по повърхността. Подценена бе и ролята на севернокорейския водач, незаслужено подценена. А правилният разбор ще ни покаже дали към момента има път за намиране на кротичък излаз и от най-трудните спорове.

Старата армия


Неминуемо беше да бъде поканен точно Тома Томов за коментар по срещата Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. Макар и към този момент народен представител, Томата, както го назовават приятелите му, сподели високата си журналистическа класа. Той даде образец за неутрален коментар, без да се преценява с върлуващите политически тези. Хубаво е, че го има Томата. Хубаво е, че не се е отказал от екрана. Хубаво ще е, в случай че го виждаме по-често.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР