Защо е необходимо да приемате храни, богати на селен? Селенът

...
Защо е необходимо да приемате храни, богати на селен? Селенът
Коментари Харесай

Храни, богати на селен

Защо е належащо да приемате храни, богати на селен?

Селенът е главен микроелемент, което значи, че всички вие би трябвало да приемате задоволително всеки ден посредством консумация на храна съдържаща Селен.

Той ви оказва помощ да предпазите тялото си от инфекции и хронични болести и контролира хормоните, създавани от щитовидната жлеза.

Този минерал се намира в необятен набор от храни, в това число ежедневните такива като месо, яйца и самун.

Дневен банкет

Средно би трябвало да консумирате 55 микрограма Селен дневно , с цел да избегнете недостиг, който може да понижи имунитета на тялото против заболявания и да повлияе на плодовитостта.

Възраст Препоръчителен дневен банкет
Над 14 година 55 мкг
9 до 13 година 40 мкг
4 до 8 година 30 мкг
7 м. до 3 година 20 мкг
Раждане до 6 м. 15 мкг

таб.1 (храни богати на селен таблица за дневен прием) ( 1 )

Бременните и дамите които кърмят, се нуждаят от до 60 мкг дневно.

Храни богати на селен

Важно е да се означи, че количеството селен във всеки артикул варира доста според от количеството селен в почвата, в която е създаден / отгледан.
  • Бразилски орех
  • Риба звук
  • Сардини
  • Други типове риби
  • Скариди
  • Стриди
  • Шунка
  • Говеждо месо
  • Агнешки дроб
  • Пуйка
  • Пиле
  • Свинско
  • Извара
  • Яйца
  • Кафяв ориз
  • Тофу
  • Гъби шиитаке
  • Кус-кус
  • Тестени произведения
  • Слънчогледови семки
  • Спанак

1. Бразилски орех

Бразилските орехи са един от най-богатите източници на селен. Всъщност наличието на селен е основна причина, заради която ядките са добре познати в целия свят. Между 6 до 8 ядки съдържат към 540 мкг, което съставлява малко под 1000% от дневния ви банкет. Лесно може да получите целия си необходим дневен банкет селен от бразилските орех.

Имайте поради обаче, че високото наличие на селен също е причина да бъдете деликатни с бразилските орехи. Можете да приемете прекалено много селен, което води до токсичност на селена. Това значи, че не трябва да ядете порция ядки всеки ден. Опитайте се да вършиме това не повече от няколко пъти седмично.

2. Риба звук

Филе от звук от 170 грама ви обезпечава повече от 300% от дневния банкет на селен.

Трябва да внимавате какъв брой постоянно ядете риба звук. Защото рибите са склонни да натрупват замърсители, като живакът е една от най-големите области на безпокойствие. Някои риби съдържат повече живак от други.

Добро общо предписание би било да се концентрирайте върху една или две порции риба звук седмично. Това е задоволително, с цел да ви обезпечи преимущества, без да води до високи равнища на живак.

3. Сардини

Сардините имат голям брой преимущества. Те са дребни рибки, които са лесни за консумация и се оферират в консерва.  170 грама сардини ви обезпечават към 45 mcg селен

4. Други типове риби

Получавате повече от 100% от нужния дневен банкет на селен от порция риба, без значение от рибата, която сте избрали. Някои вкусни оферти включват групер, тилапия, скумрия, и сьомга.

Въпреки че сьомгата не предлага толкоз селен, колкото някои други образци, тя е известен избор заради общия баланс на питателните субстанции.

5. Скариди

Скаридите са различен морски вид за селен. Получавате малко по-малко селен на порция, в сравнение с при доста типове риба, само че разликата не е фрапантна. Те също са добър източник на протеини и приятна опция на месото.

6. Стриди

За да получите нужният дневен банкет можете да хапнете стриди. Порция от 170 грама обезпечава над 200% от дневния банкет на селен.

7. Шунка

Нека се отдалечим от морските блага за известно време. Различни типове месо също могат да ви обезпечат селен. Започваме с шунка, защото това е изненадващо добър избор. В последна сметка получавате към 40 мкг селен от порция 170 грама.

8. Свинско

Като се има поради, че шунката към този момент попада в този лист, не би трябвало да е изненадващо да видите и свинско тук. Свинските пържоли в последна сметка са добър източник на селен, като мазните котлети съдържат повече от микроелементите, в сравнение с постните.

9. Говеждо месо

Червеното месо също съдържа селен. Например, пържола от 170 грама постоянно съдържа към 33 мкг селен. Съдържанието на селен обаче евентуално ще варира според от определената месо и от кое място идва говеждото месо.

10. Агнешки дроб

Агнешкият черен дроб, въпреки това, е мощен източник за селена. Порция от 170 грама обезпечава близо 180% от дневния ви банкет на селен. Това значи, че въобще не се нуждаете от доста агнешки черен дроб, с цел да постигнете дневния си банкет.

11. Пуйка

Получавате към 30 мкг в порция печено пуешко месо. Имайте поради, че наличието на селен ще варира според от метода на развъждане на птицата.

12. Пилешко

Въпреки приликите сред пилешкото и пуешкото, пилето нормално съдържа по-малко селен, изключително в случай че разчитате на бялото месо. Разбира се, пилето си има своите преимущества.

Много хора се обръщат към пилешките гърди като храна за намаляване, защото тя е с високо наличие на протеини, като в същото време има релативно ниско наличие на калории и мазнини.

13. Яйца

Ако желаете да увеличите приема на хранителни субстанции, тогава яйцата са един от най-хубавите ви решения. Те са богат източник на хранителни субстанции. Те също оферират доста протеини. Това е основна причина, заради която закуската с яйца е толкоз приемлив избор.

Едно огромно твърдо сварено яйце ще обезпечи към 25% от дневния ви банкет на селен, тъй че ще получите близо 50% от дневния банкет на селен от закуската с две яйца.

14. Извара

Млякото съдържа малко селен, само че получавате единствено към 8 мкг селен на чаша, което не прави млякото толкоз впечатляващо. От друга страна, някои артикули, направени от мляко, в последна сметка имат доста повече селен.

15. Тофу

Тофу е превъзходен източник на селен за вегетарианци и вегани, изключително защото е с високо наличие на протеини. Получавате към 80% от дневния си банкет на селен от тофу.

16. Кафяв ориз

Вече споменахме бразилските орехи, които към момента остават най-мощен източник. Кафявият ориз е различен вид. С приема на кафяв ориз получавате близо 20 мкг селен в сготвена чаша ориз. Смята се, че предлага повече хранителни субстанции от белия ориз и има прелестен усет.

17. Гъби шиитаке

Въпреки че тези гъби не се оферират на всички места и могат да бъдат много скъпи, те постоянно се смятат за изключително здравословни, предлагайки някои забавни съединения и хранителни субстанции, които могат да оказват помощ за възстановяване на здравето.

Съдържанието на селен е един от аспектите на това, защото чаша сготвени гъби ви обезпечават над 60% от дневния банкет на селен.

18. Кус-кус

Кус-кусът нормално се прави от пшеница (или от време на време ечемик) и се основава от машини в наши дни, макар че в миналото е бил юридически на ръка.

Тъй като кускусът е пшеничен артикул, той съдържа глутен. Той също е с високо наличие на въглехидрати. Що се отнася до наличието на селен, той съдържа към 80% от дневния ви банкет в чаша варен кускус.

19. Тестени произведения

Подобно количество селен получавате и от другите тестени произведения, като пълнозърнести тестени произведения оферират повече селен от тези направени с бяло брашно.

20. Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки са постоянно употребен у нас за „ люпене “ и потребен източник на селен. От тях получавате към 19 мкг от микроелемента в една четвърт чаша порция.

21. Спанак

Можете също по този начин да се обърнете към спанака. Количеството селен тук е доста по-ниско, само че въпреки всичко може да ви даде някаква част. Също по този начин е доста елементарно да добавите спанак към хранене салата с риба звук.

Докато спанакът е заслужен източник на хранителни субстанции, той е един от най-високите източници на оксалати. Това може да бъде видим проблем за доста хора.

22. Печен фасул

Хапването на чаша апетитен печен фасул и ще ви даде към 13 мкг селен. Той е и храна, богата значими фибри.

23. Банани

Вкусните и желани от всички банани. Една чаша нарязан банан предлага 2 мкг селен или 3 % от дневния ви целесъобразен банкет. Може да ви се вижда малко, само че останалите плодове не съдържат съвсем никакъв.

Ползи за здравето от приема на храни, богати на селен

  • Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства –  Той има способността да се бори с процеса на стареене и да оказва помощ на имунната система, като понижава увреждането на свободните радикали и оксидативния стрес. Има доказателства, че изгодите от селен включват освен способността да се понижи рискът от рак, само че също по този начин оказва помощ да се забави съществуващата градация на рака и растежа на тумора.
  • Подобрено здраве на щитовидната жлеза –  Селенът играе роля в поддържането на здравето на щитовидната жлеза. Всъщност щитовидната жлеза е органът в нашите тела с най-голямо наличие на селен. Необходимо е да се създаде сериозен хормон на щитовидната жлеза, наименуван Т3, който контролира метаболизма. Известно е, че дефицитът на селен понижава синтеза на тиреоидни хормони. Някои проучванията обаче демонстрират, че прекалено много може също да повлияе отрицателно на щитовидната жлеза.
  • Профилактика на рака –   Съществува мощна корелация сред равнищата на селен в кръвта и понижения риск от няколко типа рак. Селенът може да помогне за възобновяване на ДНК или може да попречи на репликацията на раковите кафези. Тъй като е мощен антиоксидант, има смисъл за какво храните с високо наличие на селен могат да оказват помощ за попречване на рак посредством понижаване на свободните радикали в организма.
  • Здраве на сърцето –   богатите на селен храни предотвратяват окислителното увреждане на клетките на тялото, намалявайки възпалението и намалявайки риска от сърдечно-съдови болести. Доказано е, че някои хора с ниски равнища на серумен селен са с по-висок риск от сърдечно-съдови болести.
  • Подкрепа за плодовитостта –   селенът е нужен за вярната пъргавина на сперматозоидите и също по този начин усилва притока на кръв. Доказано е, че потреблението е потребна по време  бременността проблеми с щитовидната жлеза като следродилен тиреоидит, както и Хашимото. (виж: Хранителна диета при тиреоидит на Хашимото)
  • При лекуването на астма –  Експертите считат, че прибавянето на селен може да бъде потребно в допълнение лекуване към медикаменти за пациенти с хронична астма.

Редовната консумация на храни, богати на селен е най-хубавият и безвреден метод да се уверите, че получавате задоволително от това жизненоважно хранително вещество.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР