Защо днес разглеждаме проектозакона за изменение и допълнение на Закона

...
Защо днес разглеждаме проектозакона за изменение и допълнение на Закона
Коментари Харесай

Летифов: Променяме закона за пощите, за да се избегне конфликт на интереси на транспортния министър

" Защо през днешния ден преглеждаме проектозакона за изменение и допълнение на Закона за пощенските услуги? По една съществена причина - с цел да избегнем спор на ползи на министъра на превоза. " Това съобщи зам.-председателят на Движение за права и свободи и на Парламентарната група на Движението Халил Летифов по време на дебатите в пленарна зала.

" За да избегнем спор на ползи на министъра на превоза, ние сменяме принципала на българските пощи и държавната политика в този бранш. Това е единствената причина, която намираме в смяната на статута на „ Български пощи” АД и преместването на сдружението от един министър към вицепремиер, който към момента не е споменат в законопроекта, изясни Летифов.

И акцентира, че единственият отговор, който ръководещите дават на въпроса за какво това се прави, е съдружното съглашение – като че ли то има статут на Конституцията.

" Уважаеми сътрудници, това не е мотив. Коалиционното съглашение си е документ сред четирите партии, само че това, което желаете да извършите, не дава отговор на целите на страната, нито на законите, нито на Конституцията ", акцентира зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи.

" При един наш въпрос с сътрудника Ахмед Ахмедов към Калина Константинова за положението на „ Български пощи” и на работещите в сдружението ние получихме отговор, в който има известно несъгласие. От една страна ще се усъвършенства материалната база на всички пощенски станции. От друга страна обаче ще се усъвършенстват неефективните ", сподели Летифов.

„ Как ще усъвършенстваме „ Български пощи” при изискване, че знаем от отговора броя на пощенските станции. Те са общо 2973, от тях 633 се намират в градове, 2340, забележете, са в дребните обитаеми места, като в такива с под 150 поданици се намират 240 станции. 1304 се намират в обитаеми места под 800 поданици. Разбирайте, че оптимизацията им вещае гибел на тези пощенски станции,” добави той.

Летифов цитира друга част от отговора на Константинова: „ Ние ще създадем по този начин, че да работят на едно гише, по този начин щото да не ангажираме хората да не вървят в регионалните центрове, да не харчат гориво, да не замърсяват “. Това е отлично, несъмнено, поддържаме го. Но тази оптимизация опонира с това, което в действителност е декларирано. "

" Ние поддържаме декларираното в писмения отговор, надяваме се това да се случи. Ще го подкрепим и за в бъдеще, само че дотук виждаме един единствен мотив за проектозакона - да избегнем спора на ползи на министъра на превоза ", сподели още Халил Летифов.

" Какъв е административният и експертен потенциал на отрасловия вицепремиер, който ще поеме тази държавна политика в региона на „ Български пощи” и ще може ли да се извършва тя? Защото приказваме за държавната политика и освен за „ Български пощи”, а за всички оператори като цяло за услугата. Операторите, в случай че не се неистина, са към 200 ", посочи Летифов.

„ Ние ще ангажираме ли останалите оператори със същата обязаност каквато е „ Българските пощи” и неефективност? Разбирайте, там където има „ Български пощи” да има и различен оператор, примерно „ Еконт”, в тези 240 пощенски станции в обитаеми места до 150 поданици и тези над 1300 пощенски станции под 800 поданици население. Това са все въпроси които би трябвало да получат отговор. И този законопроект не го дава ", безапелационен бе националният представител от Движение за права и свободи.

Летифов посочи, че Движение за права и свободи не поддържа законопроекта, защото за него няма причини.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР