Защо данните от последното преброяване сочат, че българите в момента

...
Защо данните от последното преброяване сочат, че българите в момента
Коментари Харесай

Защо сме 8 млн. по избирателни списъци....

Защо данните от последното броене сочат, че българите сега са 6 и половина милиона, а изборните описи не отразяват обстоятелството, че за 10 години нацията ни се е стопила рекордно с 844 000 хиляди души?

Промени в законодателството ни и цялостен одит на описите са методите да бъде отговорено на този въпрос, съгласно специалисти.

Казусът след преброяването, при който действително се оказа, че цялото население има право и да взе участие на избори разяснява Антоанета Цонева от Демократична България в " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

Данните на Национален статистически институт и на парламентарната комисия за българите в чужбина, сочели, че сега сънародниците ни зад граница са към милион и половина и това обяснявало разликата в изборните описи.

" Няма никакво деформиране на данни, тъй като едно е преброяването което брои хората в страната и ги открива, а описите за гласоподаване се сформират от ГРАО на база, че всеки жители над 18 години, който има ЕГН, влиза в тях. Хората, които са отвън страната, са разликата сред едната и другата стойност ", изясни Цонева.

Според Румяна Дечева от Обществения съвет към ЦИК, с цел да станат изборните описи точни, са нужни законодателни промени и политическа воля за осъществяването на обстоен одит на това тъкмо къде сме и какъв брой сме. Методиките по тази причина били три и резултатите щели да станат ясни за не повече от месец. Първият метод е посредством физическа инспекция

" Изпращат се хора на място, взима се описът и се ревизира тези хора от него там ли са, не са ли. Стандартно статистическо изследване ", съобщи Дечева.

Българска национална телевизия: Имаме ли кадровия поетнциал да правим това?

- Разбира се, доста на ниска цена и извънредно бързо занятие.

Другата методика била противоположна от хора към лист. Проверява се на адресите кои и на каква възраст хора живеят и след това се сравянва дали попадат в описите. Това, съгласно Дечева, също щяло да покаже съществени несъответствия.

Българска национална телевизия: Така и по този начин минаха преброители,защо не се потърси съвпадане със описите

Румяна Дечева: Защото доста неща в нашата страна стават по феодален средновековен метод - всеки гледа неговия мандат и параметри на отговорност и не са основани досега законово хоризонталните връзки които биха ни дали опция да създадем това толкоз просто общоприетоо упражнение.

Третата методика включва сравняване на база данни като регистрация на коли, данъчна регистрация и други, които биха могли да се сравнят с изборните описи.

В момента под управлението на Румяна Дечева се прави обширен разбор на всички положителни европейски практики които биха могли да бъдат препоръчани у нас за първокласен одит на изборните описи.

Резултатите от анализите ще бъдат предоставени на всички държавни институции в България. Промяната в действителния брой гласоподаватели би довела и в смяна на актуалните 240 депутатски мандата в Народното събрание подчертаха още Цонева и Дечева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР