Защо БДЖ все още не желае да включи разписанията на

...
Защо БДЖ все още не желае да включи разписанията на
Коментари Харесай

БДЖ още не иска да влезе в Google Maps - дали чака XXII век?

Защо БДЖ към момента не желае да включи разписанията на влаковете в приложенията за мултимодално пътешестване като Гугъл Maps? Този въпрос е настоящ откакто при започване на седмицата стана ясно, че Гугъл Maps стартира да демонстрира на потребителите по какъв начин да се придвижат в София от точка А до точка B с градския превоз.
В профилираната Фейсбук група " В отбрана на експертите от НКЖИ от БДЖ " въпросът дали разписанията да се демонстрират в Гугъл Maps е подложен на полемика още от 15 февруари насам.
Основният мотив " за ", отвън очевидното улеснение за потребителите, е, че това може да бъде и добра реклама на самия превоз. А съгласно специалисти цената на реализирането на концепцията въобще не е висока – най-много 50 000 лв., още повече, че на фона на всекидневно получаваните от страната 480 000 лева за БДЖ, сумата наподобява незначителна. В допълнение, при предпочитание от страна на БДЖ, Гугъл Maps, Moovit, Transit и други могат да интегрират разписанията в действително време - т.е. в случай че някое транспортно средстсво закъснява, може да се демонстрира и закъснението все още.
Actualno.com се свърза с транспортния инженер Варужан Апелян, който е сложил тематиката на дневен ред в обществената мрежа. Инж. Апелян ни описа, че това е остаряла концепция и още Илия Марков, като шеф на маркетинга в БДЖ, е желал да я реализира. По думите на Апелян, за жалост Марков не среща схващане от управлението на БДЖ и след 6 месеца напуща компанията, като в този момент се занимава сполучливо с цифров маркетинг в американска компания.
Апелян е приказвал и с новия шеф на БДЖ Никола Василев преди три месеца, срещнал утвърждение на предлагането, само че резултати още няма. Той е написал и писмо до транспортния министър, само че към момента без отговор.
Всъщност, по думите на инж. Апелян БДЖ изостава даже от румънските държавни железници, чието разписание е очевидно в Гугъл Maps. Този образец демонстрират какъв брой по-иновативно и от дълго време мислят железопътните компании даже прилежащи на България страни по тематиката. Според Варужан Апелян Гугъл е най-използваната платформа в международен мащаб след Фейсбук, тъй като я има във всеки телефон с Android. Според него най-добре е данните за разписаниято на БДЖ да бъдат оповестени в отворен формат, тъй като това са данни с публично значение и би трябвало да бъдат налични за потребление в отворен машинночетим формат, това ще насърчи и създаването на най-различни потребни за жителите приложения.
Темата в действителност се оказна с публично значение, тъй като се дискутира и в форумите на компютърните експерти. Някои от тях даже имат подозрения за корупционни аргументи, по отношение на нежеланието толкоз години да се интегрира разписанието на БДЖ, тъй като още на заглавната страница на Гугъл Maps Transit може да прочетем: " If you provide a transportation service that is open to the public, and operates with fixed schedules and routes, we welcome your participation - it is simple and free ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР