Защитникът на ЦСКА Валентин Антов даде обширно интервю за предаването

...
Защитникът на ЦСКА Валентин Антов даде обширно интервю за предаването
Коментари Харесай

Валентин Антов: ЦСКА винаги е фаворит, имаме сили да успеем във финала

Защитникът на ЦСКА Валентин Антов даде обстойно изявление за предаването " Код Спорт ". Талантът разкри, че се усеща по-добре като централен бранител, в сравнение с като халф.

Здравей, Вальо! Благодаря ти, че одобри поканата да гостуваш в предаването " Код Спорт "! Как си? Отминаха ли страстите от полуфинала за купата?

- Това са огромни страсти. Много сме щастливи, че успяхме да стигнем до финала. Но това е единствено първата крачка - имаме да печелим още един значим мач, тъй че гледаме към него и почваме да се приготвяме.

По-сладко ли е в този момент, че стигнахте до финала след победа точно над Ботев, от който отпаднахте през предишния сезон?

- Така е несъмнено. През предишния сезон беше много противен миг. Но значимото е, че успяхме да спечелим мача, без значение против кого беше и се целим в купата.

Според теб кое се оказа решаващо за представянето на ЦСКА, с цел да излезе като победител и от двата мача?

- И двата тима бяха сносно готови. Искахме успеха доста, дадохме всичко от себе си, спазвахме тактическата дисциплинираност, успяхме да отбележим нашите положения и това беше основно.

Смяташ ли, че ЦСКА влиза като любимец във финала?

- ЦСКА постоянно е любимец. В България са два тимовете, които постоянно са любимци, чака се от нас постоянно да печелим, да се целим в купите и купите. Това е отговорност на всеки футболист, който играе в ЦСКА. Мисля, че е обикновено.
 ЦСКА заплаща 1,3 млн. евро за крило на Ланс
ЦСКА заплаща 1,3 млн. евро за крило на Ланс

" Червените " са покрай Жул Кейта

Все отново обаче се изправяте против сегашния притежател на трофея - това доколко ще окаже въздействие върху дуела, който следва да изиграете?

- Така е, Локо (Пловдив) е много сериозен тим, теоретичен тим, само че ние ще дадем всичко от себе си. Мисля, че имаме всички сили да успеем, без значение против кого играем. Въпросът е да спечелим и да зарадваме нашите почитатели.

- Има ли леко страдание в тима, че не съумя да се оформи " Вечно дерби " на финала за купата и че Левски отпадна от Локо (Пловдив)?

Всеки може да каже за себе си. За мен персонално няма значение против кого играем. Важно е да успеем да спечелим финала и да вземем купата. Дали против Левски или против Локо (Пловдив), мачът няма да бъде по-лесен.

Като заговорихме за " Вечното дерби ", единствено преди няколко дни направихте един извънредно зрелищен мач - 3:3. Това се оказа най-резултатното дерби от над 20 години насам. Кое беше особеното в този дуел, с цел да забележим толкоз открита игра и от двата тима?

- И двата тима супер доста желаеха успеха. Получи се доста добър мач. Съжалявам, че не успяхме да го вземем, само че мисля, че се получи доста забавен конфликт и успяхме да зарадваме почитателите.

До каква степен ще се наруши страстта от финала, в случай, че може би няма да забележим цялостни трибуни на " Васил Левски "?

- За жал такава е обстановката. Ако стадионът беше цялостен, както преди четири години, сигурно страстта щеше да е още по-голяма. Но ние сме футболисти и това ни е работата. Просто би трябвало да излезем, да играем и да вземем купата, пък почитателите дали от трибуните, дали пред тв приемниците, ще бъдат задоволително щастливи.

Поглеждайки малко към шампионата, кое съгласно теб не доближава на ЦСКА сега?

- Имахме един сложен интервал, загубихме точки против някои тимове, против които не трябваше да ги губим. Имаше известна разлика в точките, само че мисля, че в последните месеци, преди епидемията, много вдигнахме равнището, почнахме да печелим мачове. Надявам се за идващия сезон да изправим тези неточности.

Това, че двата сезона на процедура ще се слеят и след единия напряко ще стартира другият, доколко ще се отрази на подготовката и на представянето на тимовете съгласно теб?

- Мисля, че направихме много добра подготовка, макар събитията. Показваме на терена, че имаме физическите сили да устояваме цели мачове. Надявам се сезонът да не се окаже прекомерно дълъг, когато се слеят, само че мисля, че можем да се оправим. Имаме много футболисти, в този момент пристигнаха и нови момчета, които ще стартират от идващия сезон, тъй че ще се правят нужните ротации. Мисля, че можем да се оправим с дългия сезон.
 Снимка 483081
Източник:

Наистина се вижда, че ЦСКА играе доста мощно след подновяването на шампионата след насилствената пауза. Как успяхте да се адаптирате и да влезете в игрови темп?

- Мисля, че можем да покажем още повече, само че направихме една добра подготовка. Всички момчета са експерти, създали са нужното, даже и в домашни условия да поддържат форма, колкото е допустимо. Това е основно.

Колко е мъчно за един професионален състезател за тези близо два месеца обществена изолираност да поддържа форма?

- Определено е мъчно, когато нямаш нужните условия, когато си привикнал на терен. Първо в домашни условия, по-късно на групи, само че успяхме да се оправим, доколкото е допустимо и да създадем една пълноценна подготовка.

Какво си говорите вътре в тима за цялата пандемия, която се получи?

- Неприятна обстановка, както за нас, по този начин и за всички хора. Беше неприятно да не можеш да излизаш, да тренираш, хората да вървят на работа, само че такава е обстановката. Гледаш да се оправиш колкото се може по-добре и да извлечеш изгодите от нея.

Със сигурност обстановката е доста тежка и за Стефано Белтраме. Знаем какъв брой тежко беше наранена Италия от пандемията. Той какво споделя?

- Определено не е елементарно, когато околните ти са в Италия, където обстановката беше много тежка. Опитахме се да окажем поддръжка на Стефано. Той се справяше сносно, не мисля, че е имал кой знае какви терзания. Радваме се, че към този момент всичко е завършило.

Да се надяваме, че всичко е наред! Връщаме се към футбола - тежи ли ти да знаеш, че си незаместим титуляр в ЦСКА?

- Не мисля, че в ЦСКА има незаменими футболисти. Докато се представяш добре и даваш на тима нещо потребно, ще играеш. Това се отнася за безусловно всички. Просто виждам да давам всичко от себе си, да демонстрирам положителни игри и да не преставам да играя.

Има един въпрос, който всички си задават - коя е обичаната ти позиция - като халф или като бранител?

- Доста постоянно ме питат това. В другите интервали съм се чувствал друго. Може би, когато играя на една позиция повече време, започвам да се усещам по-добре. Но несъмнено дълги години в академията съм играл като централен бранител и там се усещам по-стабилен и по-уверен.

А играл ли си на различен пост, с изключение на в отбраната и в халфовата линия като дребен?

- Да, в академията се е случвало. Играли сме всички на разнообразни позиции. Случвало ми се е да бъда и нападател, само че това беше като доста дребни, където футболът е много друг. В мъжкия футбол няма по какъв начин да се случи. Радвам се, че въпреки всичко мога да давам нещо скъпо на тима на две разнообразни позиции.

С какво мислиш, че се промени играта ти в последните месеци и къде можеш да надграждаш още?

- Има доста неща, които мога да надграждам, въпреки всичко още съм млад. Но когато играеш постоянно, добиваш самочувствие, игрови темп, а това е доста скъпо и успяваш да се представиш още по-добре.
 ЦСКА и ЦСКА 1948 в борба за Марселиньо
ЦСКА и ЦСКА 1948 в борба за Марселиньо

Бразилецът даже не попадна в групата за мача на Лудогорец с Локомотив (Пловдив)

Кой треньорски съвет е най-съществен за теб?

- Всички треньорски препоръки са значими. Не мисля, че мога да дефинира един. Просто гледаш да слушаш треньора всеки ден, на всяка подготовка, да даваш всичко от себе си. Когато се вслушаш в препоръките им, виждаш, че можеш доста да надградиш.

В момента какъв съвет си получил от Милош Крушчич и въобще по какъв начин върви работата с него?

- Мисля, че работата върви сносно. Напоследък демонстрираме все по-добри игри. Постоянно ни оказва помощ, въпреки всичко е бил бранител, работим доста във фаза отбрана. Непрекъснато ни дава разнообразни препоръки, не мога да дефинира един особено. Мисля, че сносно се сработваме и демонстрираме в доста от мачовете, че в отбрана сме солидни.

Един малко по-личен въпрос - ти си потомствен цесекар, по какъв начин се възпламени по концепцията ЦСКА?

- Така е, цялото ми семейство са цесекари. Вуйчо ми е Анатоли Нанков. Нормално е първите ми стъпки да са в ЦСКА. Никога не е имало спор, постоянно е било ясно, че ще се опитам и ще упражнявам в ЦСКА. Мечтата ми бе да съм в първия тим.

Какво ти споделя Нанков за тези години, когато той е бил част от първия тим?

- Говорили сме си доста, разказвал ми е истории. Той е бил капитан в ЦСКА, постоянно ми е давал скъпи препоръки. Но сега повече си приказваме за моята обстановка в ЦСКА. Винаги ми е казвал да чувам треньорите и да работя крепко. Всичко останало ще си пристигна.

Вече си го изравнил по извоювани купи и напълно скоро може да го задминеш, само че по кое време се виждаш като първенец на България?

- Да, по този начин е, само че при първата ми извоювана купа имах доста малко присъединяване, въпреки всичко бях още дребен. Надявам се тази година да успеем да я вземем и да имам много по-голям принос към нея. Титлата? Разбира се, всеки футболист, всеки почитател и всеки, обвързван с клуба, мечтае за шампионската купа. Надяваме се да можем да я реализираме скоро.

С кой от твоите съотборници ти е най-приятно и най-лесно да играеш в отбрана?

- С всички имаме положително съгласие. Вече много време упражняваме дружно. Играл съм с разнообразни футболисти и с всички се разбираме.

Със сигурност Петър Занев е доста потребен като много по-опитен футболист - какви препоръки ти дава той, успяваш ли да заимстваш нещо от неговата игра?

- Разбира се. Той е доста умел футболист, непрестанно дава препоръки на нас, по-младите. Винаги можеш да научиш доста от него, дали ще бъде на подготовка или на мач. Непрекъснато гледаш какво прави той и какво можеш да подобриш и да попиваш, колкото се може повече.

Вече имаш близо 60 турнирни мача за ЦСКА - виждаш ли се един ден като рекордьор по брой участия за " алените " в елита на България?

- Не желая да виждам толкоз напред. Надявам се да върша още положителни мачове, да се развъртвам, колкото може повече да дам на този тим, тъй като той ми е дал доста, пък до каква степен ще стигна, времето ще покаже.

Кой футболист от историята на ЦСКА ти служи като образец за подражателство? Имаш ли кумир?

- Не, не мога да кажа, че имам един избран кумир в ЦСКА. Още от дребен съм в школата, гледал съм доста мачове, доста митове на ЦСКА са минавали, говорили сме, давали са ни препоръки. Не мога да се спра на един, цялата история на ЦСКА е толкоз огромна, че можеш да научиш от всеки по нещо.

Дори носеше капитанската лента - какво е за теб тази чест да се наредиш до играчи, които са я носили, отпред с Христо Стоичков?

- Така е, това е огромна чест! Когато я получих, бях още доста дребен. Истината е, че все едно не разбирах какво се случва. Надявам се някой ден да мога и в по-сериозна възраст да я нося и към този момент да съм същински водач, който ЦСКА заслужава.
 Снимка 483078
Източник:

Къде беше първата ти подготовка?

- Първата ми подготовка беше на остарялата база, на " Червено знаме ", на дребното изкуствено игрище в залата. Тогава стартира моят път в ЦСКА.

Липсва ли ти в този момент " Червено знаме "?

- Определено. Това беше една страхотна база, през която са минали съвсем всички гении на ЦСКА. За жал към този момент я няма, само че на " Армията " има няколко терена, на " Панчарево " се построява нещо доста хубаво - терени, бази, бунгала. Вече имаме опция тук да спим и да си водим лагерите, което е доста хубаво.

Когато минаваш около " Арена Армеец ", спомняш ли си за първите ти дни?

- Определено. Живея доста покрай " Арена Армеец ", съвсем всеки ден я виждам. Още като дребен ми беше доста комфортно да вървя там на тренировки. Това са страхотни мемоари. За жал аз не можах да хвана много-много от тази база, повече сме упражнявали на " Армията ". Но това е доста прекрасен спомен.

След това влезе в първия тим на ЦСКА в много мъчно време, когато остарялото акционерно сдружение банкрутираше. Какъв опит бе този за теб, когато трябваше да се извърви този път?

- Това е скъп опит. Бях още доста дребен, когато това се случи. За мен целият сезон беше като някаква магия. Успяхме да създадем страховит колектив, както и да вземем купата на България от " В " група. Показахме, че ЦСКА е огромен клуб, без значение от моментната обстановка.

Беше едвам на 14 години, когато стартира в първия отбор. Какво беше за теб тогава да застанеш до построени към този момент футболисти, персони на терена?

- Това е скъп опит. Беше като сбъдната фантазия. Изобщо не го чаках, само че гледах да абсорбирам всеки миг.

Изглежда по този начин като че ли в днешно време младежите се занимават с разнообразни неща, ти по какъв начин успяваш да се фокусираш към футбола?

- Цялото ми семейство постоянно е било ориентирано към футбола. Баща ми, вуйчо ми, дядовците ми са гледали и са обичали футбола. За мен в никакъв случай не е имало различен път.

Гледаш ли постоянно мачове на ЦСКА от предишното? Припомняш ли си тези мигове?

- Не мога да кажа, че постоянно виждам мачове, само че несъмнено съм гледал доста дуели от предишното къде с тима, къде самичък. Имало е такива случаи, изключително като бях по-малък. Сега повече виждам съвременен футбол и протичащото се сега.

Връщаш ли се постоянно към 2016 година и онази купа на България?

- Да, това е страховит спомен! Беше нещо магично! След няколко години, когато видя тези мачове и тази страст, е страховит спомен, който постоянно може да те усмихне.

Беше определен за най-хубав млад проспериращ футболист за 2019 година Какво значи тази премия за теб?

- Това е една доста задължаваща премия, тъй като е за млад напредващ футболист. Това значи, че хората правят оценка, че имаш гений, постигнал си нещо. Но значи и че би трябвало доста повече да работиш. Много повече да давам от себе си, с цел да може един ден, дай боже, да взема наградата и за най-хубав футболист. Надявам се да се развъртвам, да не преставам да играя и да върша хубави мачове.

Усилената ти работа ти завоюва място и в националния тим. Предстои мач с Унгария - очакваш ли да играеш в него?

- Не желая да си давам такива цели. Знам, че във всеки мач би трябвало да дам всичко от себе си. Сигурен съм, че който и да бъде определен да играе или за самия лагер, ще даде всичко от себе си, с цел да зарадва всеки българин. В националния тим всеки дава максимума от себе си, пък кой ще бъде определен и кой заслужава да играе, ще реши селекционерът.

Предполагам мечтаеш и за присъединяване на ЕВРО 2020, въпреки че ще бъде през идната година?

- Разбира се! Мечта за всеки футболист е да съставлява националния си тим на най-големите шампионати.
 Плеймейкърът на ЦСКА Белтраме: Локомотив (Пловдив) играе в стила на Антонио Конте
Плеймейкърът на ЦСКА Белтраме: Локомотив (Пловдив) играе в стила на Антонио Конте

Италианецът желае Купата на България

Дебютът ти с националната фланелка беше против Италия - какво си спомняш от оня мач?

- Да, беше в отбора до 17 години. Мачът беше в България, много сериозен съперник. Някои от тези момчета сега играят на доста високо равнище. Направихме много добър мач. Не успяхме да вземем нищо, само че съумяхме да се класираме, което беше доста хубаво. За жал след това се контузих и не можах да продължа в идващия кръг и да оказа помощ на момчетата. Но всеки подобен конфликт е опит.

През последните години се говореше за интерес към теб от задгранични тимове. Каква е истината, би ли разкрил?

- Със сигурност е имало някакъв интерес през годините от някой и различен тим. Както виждате, нищо не се е случило, тъй че може би не е трябвало. Надявам се някой ден да играя в огромно състезание, да се развия, само че към този момент съм фокусиран върху ЦСКА. Имаме купа, имаме идващ сезон, гоним си задачите, когато му пристигна времето...

Кое състезание от топ 5 на шампионатите би предпочел?

- Английското, несъмнено.

Там обаче много физически здрав футбол се играе...

- Така е, това е най-трудното състезание в света. От дребен с татко ми постоянно сме гледали британските тимове. Това ми е обичаното състезание.

В НСА следваш " Треньор по футбол " - не е ли малко рано, едвам на 19 години си?

- Не, не мисля, че е рано. Както естествените младежи приключват учебно заведение и стартират университет, по този начин и аз. Това е много дълъг път, даже и да завърша НСА, има лицензи. Няма нищо неприятно да стартира овреме и да комбинирам нещата, когато мога.

От кой бранител се впечатляваш най-вече? От кого можеш да се учиш от топ 5 на шампионатите в Европа?

- По принцип постоянно съм имал един обичан футболист в отбраната, той се отхвърли - Джон Тери. Но несъмнено, както всеки различен човек сега, се удивлявам на най-хубавите - Ван Дайк, Серхио Рамос...

-Срещу кой нападател ти се играе най-вече?

- Това е доста сложен въпрос. Не знам, не мога да отговоря на момента. Със сигурност, с който и да е от най-големите нападатели, ще бъде чест.

-Ако ориста те изправи хипотетично против Меси или против Кристиано Роналдо, какво би направил?

- Срещу такива футболисти сигурно не е елементарно да се играе. Това са най-хубавите играчи в света и никой не съумява да ги спре, тъй че даваш всичко от себе си, гониш, драпаш и се надяваш да имат слаб мач!

Големите бранители са и постоянни голмайстори. Виждаме какво прави Серхио Рамос с екипа на Реал (Мадрид). Ти какъв брой гола имаш към този момент на сметката си?

- В мъжкия футбол към момента нямам гол, очаквам си първото попадение. Надявам се да е във значим и прекрасен мач.

Има ли различен спорт, по който си се запалвал като дете и вероятно да те разубеди от това да играеш футбол?

- Не, постоянно футболът е бил единствената ми обич. Никога не съм се занимавал с нещо друго съществено. За мен постоянно това е бил пътят.

Какво си пожелаваш в персонален и в професионален проект в близко и далечно бъдеще?

- Разбира се, най-важното е здравето. Преминал съм през тежка травма и знам, че това е най-тежкото. Оттам нататък желая да се развъртвам, да върша положителни мачове, да спечелвам трофеи и купи, дай боже!
 Снимка 467573
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР