Защитата на Черно море е стратегически приоритет за НАТО, а

...
Защитата на Черно море е стратегически приоритет за НАТО, а
Коментари Харесай

Тагарев: Защитата на Черно море е стратегически приоритет за НАТО, а отговорностите на българските ВМС нарастват с всеки изминал ден

Защитата на Черно море е стратегически приоритет за НАТО, а смисъла и отговорностите на българските Военноморски сили (ВМС) нарастват с всеки минал ден, сподели през днешния ден министърът на защитата Тодор Тагарев в обръщението си към курсантите от випуск 2023 „ Васил Левски “ на Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) във Варна. На публична гала те получиха своите първи офицерски пагони.

През последното десетилетие Черно море се трансформира в зона на съществени енергийни планове, възходящо политическо и военно напрежение, уточни Тагарев. Той напомни, че вследствие на това през последната година и половина басейнът стана очевидец на първата от 78 години огромна война в Европа, както и на все по-зачестяващи провокации към страни членки на НАТО. Заради променената обстановка, алиансът в своята стратегическа идея дефинира отбраната на Черно море като приоритет, тъй като то е извънредно значимо както за сигурността, по този начин и за стопанската система, превоза и екологията на всички страни членки от района, добави Тагарев. По думите му, всичко това покачва ролята на Военноморски сили и постанова както съществени вложения за ускорената им рационализация, по този начин и тясната им интеграция с въоръжените сили на другите страни членки на НАТО.

Министърът се обърна към младите офицери, като уточни че те ще бъдат командирите, които ще имат достойнството и отговорността директно да осъществят съюзническата тактика и българските задължения по укрепването на черноморската сигурност, да построяват отбранителните качества на военния ни флот. Той изрази убеденост, че те ще се оправят с тези задания, защото са ученици на елитно учебно заведение. И през днешния ден, както и в предишното, България се гордее със своите морски офицери, съобщи Тагарев и добави, че неоспорим принос за това има ВВМУ, което приготвя младите очаквания на флота и утвърждава интернационалния престиж на българското морско обучение.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР