Защита на националния интерес или негов саботаж е позицията на

...
Защита на националния интерес или негов саботаж е позицията на
Коментари Харесай

Експерт: Китай иска влияние над Русия и достъп до ресурси

Защита на националния интерес или негов бойкот е позицията на страната ни на фона на продължаващата европейска взаимност? Какво печели и какво губи България в опитите на Радев да поддържа оптимален неутралитет? Темата разяснява доцент Георги Цветков, специалист по сигурността и защитата в ефира на Дарик радио.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9950
България няма да даде изтребители, ракетни комплекси или танкове на Украйна, до момента в който ръководи служебното държавно управление. Нито пък страната ни ще поддържа общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна, в която ще се включат 18 европейски страни. Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти във вторник.

Президентът удостовери тезата си, че страната ни би подкрепила дипломатически старания за реализиране на мир на фона на знаковата среща под същия предлог сред президента на Русия Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През и президента на Китай Си Дзипин.

" Тази позиция споделя, че страната няма да взе участие, само че няма и да пречи. Българската позиция е ненапълно оправдана, тъй като нямаме ресурси и тъй като въпреки това има български компании, които създават такива снаряди. Относно даването на личните ресурси от руските калибри - от една страна България не се включва, а от друга страна на 17 март има решение на Министерсия съвет, с което в действителност от военните резервира ще бъдат предоставени муниции на стойност от към 350 милиона лева на ВМЗ Сопот ", съобщи специалистът.

" В рамките на тази една година от началото на войната България продължава да следва същата политика, в която доста мощно се афишира за мирни договаряния и по никакъв начин няма присъединяване в конфликта и в това време се вземат решения за продажба на обилни количества муниции ", добави той.

Европейската организация по защита ще разпорежда настрана поръчки на обособени компании евентуално. Тук отново ще се заеме тази позиция, тъй като това са търговски връзки сред страните. Доколко тази позиция е потребна, не знам. В тази позиция нама силни страни съгласно мен ", разяснява Цветков.

България продължава да твърди, че не може да размени остарялото си руско оръжие за западно в границите на така наречен триъгълни покупко-продажби, както направиха Гърция и Словакия. Така ли е фактически?

" Със сигурност тези благоприятни условия понижават, само че не са изчерпани. Последният образец е от Словакия. Не би трябвало да възприемаме, че става въпрос за подмяна наложително на един вид въоръжение. В техния случай става въпрос за самолети за хеликоптери. Има разнообразни благоприятни условия за подмяна. Друг значим миг е срокът. Ние не можем да чакаме, че такива покупко-продажби могат да доведат до подмяна на оборудването незабавно ", посочи специалистът.

" Ако има опция за краткотрайно поддържане на МИГ- 29, известно количество от тези самолети е по-добре да бъдат поддържани, с цел да не се стига до обстановка, в която ВВС на България са напълно приземени ", безапелационен е Цветков.

Китайският президент Си Дзипин завърши тридневното си посещаване в Москва със стратегическо съглашение и предложение за кротичък проект. Това ускорява позициите на Путин или подчинява Москва на Китай - нов огромен брат?

" Китайското предложение не е нещо, което е ново. Стратегическото партньорство значи гарантиране на достъп от страна на Китай до енергийни запаси. Какво ще получи Русия в замяна, следва да се види. Китай ще се възполза оптимално от спора за нарастване на въздействието си върху Русия ", счита специалистът. 

" Китайското предложение в огромна степен следва логиката на мирните разновидности, предлагани от западните страни. Друг значим миг е тази война да се отрази минимално на световната икономика като специфична точка е търговията със зърно. Основният интерес на Китай е да си подсигурява достъпа на запаси ", заключи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР