Зашеметяващото рали на акциите на VinFast Auto спря във вторник

...
Зашеметяващото рали на акциите на VinFast Auto спря във вторник
Коментари Харесай

Нагоре-надолу: Компания за електромобили изтри $83 милиарда от пазарната си стойност само за един ден

Зашеметяващото рали на акциите на VinFast Auto спря във вторник и то много зашеметяващи, изтривайки 83 милиарда $ пазарна стойност на компанията. Акциите на производителя на електрически коли се сринаха с 44% на нюйоркската борса, което постави завършек на шестдневна серия от облаги. Акциите на компанията се покачваха по-бързо от всяка друга акция с огромна капитализация в международен мащаб. Те скочиха с 688% от дебюта си в листването на SPAC на 15 август до затварянето в понеделник.

Това е една от най-известните компании във Виетнам, подкрепяна от най-богатия човек в страната Фам Нат Вуонг, който сътвори конгломератът Vingroup JSC.
 Как VinFast изпревари VW и BMW... и се срина
" Виетнамската Tesla " изпревари VW и BMW... и се срина

Компанията дебютира на борсата посредством SPAC

Въпреки заличаването, пазарната капитализация на VinFast от близо 107 милиарда $ към момента го прави по-голям от компании като BlackRock и FedEx Corp. Преди две седмици компанията се изстреля измежду най-скъпите марки в света на колите, след борсов дебют, който я оцени на $85 милиарда. Последваха обаче дни на срив, които заличиха половината от насъбрания растеж. VinFast беше листната на Nasdaq след обединение с сдружението за придобиване със особено предопределение (SPAC) Black Spade Acquisition.

Последният път, в който компания, на която дребен % от акциите се търгуват обществено се издигна от относителна неопределеност до редиците на най-големите компании в света, не приключи добре за вложителите. Това се случи с AMTD Digital, друга записана в Съединени американски щати компания с корени, идващи от Азия. Компанията озадачи ветераните на пазара преди година, като акциите скочиха с над 32 000% в границите на няколко седмици. Стойността на губещата компания за финансови услуги в един миг доближи над 400 милиарда $, надвишавайки тази на JPMorgan Chase & Co.

Оттогава обаче AMTD се срина с над 99%, достигайки рекордно ниско равнище предходната седмица. Сега оценката му възлиза на скромните 1,1 милиарда $.

Въпреки че VinFast и AMTD се разграничават по основни аспекти, то привлекателността за преследващите инерция вложители на дребно направиха и двете уязвими към рискови издигания и спадове.

Виетнамският производител VinFast продаде единствено 24 000 автомобила в международен мащаб през 2022 година, което е дребна част от доставките, направени от Volkswagen AG и Ford Motor Co. Нетната му загуба доближи близо 600 милиона $ през първото тримесечие на тази година и се чака да се усили в близко бъдеще.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР