Зашеметяващи и спиращи дъха градски площади могат да се намерят

...
Зашеметяващи и спиращи дъха градски площади могат да се намерят
Коментари Харесай

15 градски площада в Русия, които непременно трябва да видите

Зашеметяващи и спиращи дъха градски площади могат да се намерят в доста съветски градове, само че тези в Москва и Санкт Петербург имат малко противници във връзка с грацията, хубостта и величието си.
Червеният площад (Москва)


Legion Media

Основният съветски площад, несъмнено, е Червеният площад, който е очевидец на най-важните и решителни събития в историята на страната. Например сърцето на Държавата – Кремъл – се намира тук, както и Мавзолеят на Ленин и грандиозният храм „ Св. Василий Блажени “. Червеният площад е главната туристическа атракция на Москва и мястото, където се организират годишните военни паради на Деня на успеха, както и редица огромни интернационалните фестивали, като „ Спаската кула “.
Сенатският площад (Санкт Петербург)


Legion Media

Един от най-старите площади в Санкт Петербург – Сенатският – е основан през 1704 година, малко след основаването на града. На 26 декември 1825 година съветската политическа съпротива провежда въстание на Сенатския площад за да постави завършек на автокрацията. Останало в историята като Въстанието на декабристите, то е уверено потушено.
Площад „ Куйбишев “ (Самара)


Legion Media

Изненадващо е, че най-големият площад в Русия не се намира в Москва или Санкт Петербург, а в Самара, град на река Волга. С повърхност от 15 хектара площад Куйбишев е и най-големият в Европа.
Площад „ Манежная “ (Москва)


Legion Media

На площад „ Манежная “ покрай Кремъл се намира главната изложбена зала в Москва – „ Манеж “ (оттук и името). Любителите на шопинга тук ще открият под земята мол, който е издигнат под площада през 1997 година.
Площад „ Победа “ (Калининград)


Legion Media

Този площад през историята си е усетил въздействието на разнообразни държавни идеологии. Известен като „ Хансаплац “ при започване на ХХ век, той е преименуван на „ Адолф Хитлер Плац “ през годините на нацисткото ръководство. Когато градът е предаден на Съветския съюз след войната, площадът придобива днешното си име. До 1958 година там може да се види скулптура на Сталин, само че по-късно тя е сменена с монумент на Ленин.
Площадът на хилядолетието (Казан)


Legion Media

Този площад, който се намира пред Казанския кремъл, е визитната карта на града. Тук се организират всички огромни градски събития: в Деня на успеха и в Деня на Република Татарстан, както и музикални фестивали и даже съревнование на „ Формула 1 “.
Дворцовият площад (Санкт Петербург)


Николай Гингазов/Global Look Press

Основният площад на Санкт Петербург – Дворцовият, носи това име поради прилежащия Зимен замък, който е формалната зимна резиденция на съветските императори, само че през днешния ден той е хазаин на световноизвестния музей „ Ермитаж “. На това място се случват основните революционни събития от 1905 и 1917 година.
Катедралният площад (Саранск)


Legion Media

Катедралният площад в град Саранск е основан по едно и също време със самия град – през XVII век. Основната му атракция е катедралата „ Св. Теодор Ушаков “, който е кръстен на първия пълководец на Военноморски сили, канонизиран от Руската православна черква.
Пазарният площад (Суздал)


Legion Media

Пазарният площад в град Суздал не се е трансформирал доста от XII-ти век. Заобиколен от антични църкви, манастири и сергии на пазара, през днешния ден е обичано място за руските и съветските кино дейци.
Университетският площад (Москва)


Legion Media

Университетският площад се намира пред главния съветски център на образование – Московския държавен университет. Разхождайки се по него, пешеходците могат да следят голям брой монументи на изтъкнати руснаци, които са се популяризирали с достижения в региона на изкуството и науката.
Исакиевският площад (Санкт Петербург)


Legion Media

Един от най-красивите площади в Санкт Петербург, площадът пред Исакиевския събор, дължи името си на най-голямата православна черква в града. По време на Втората международна война гладуващите жители на обсадения Ленинград употребяват площада за развъждане на растения.
Площад „ Сусанин “ (Кострома)


Legion Media

Площадът е кръстен на съветския народен воин Иван Сусанин, който е родом от Костромския край. Според легендата, по време на Смутните времена при започване на XVII век, селянинът Сусанин е употребен като лидер от полски боен отряд, изпратен да убие определения цар Михаил Романов. Сусанин избавил царя, като насочил поляците в пустошта и за това платил с живота си.
Площадът на Победата (Калуга)


Legion Media

Преди малко повече от век в градския център на Калуга няма площад, а по-скоро огромно езерце. Днес това е удивително място с безконечен огън, отдаден на жителите, починали, в боевете с нацистите по време на войната. Централната част заема 30-метров обелиск със 7-метрова бронзова жена, която държи панделка (символ на река Ока), и Sputnik – знак на руския триумф в галактическите изследвания.
Площад „ Ленин “ (Елиста)


Legion Media

Този площад в Елиста, столицата на Република Калмикия, има необикновен отбор от здания. Тук монумент на водача на международния пролетариат стои покрай хубав, яркочервен будистки храм – Пагода на седемте дни.
Червеният площад (Курск)


Legion Media

Не единствено Москва има Червен площад. Макар този в Курск да не е толкоз прочут, той също има с какво да се гордее: Домът на Съветите, издигнат през 1947 година, е толкоз прочут поради архитектурата си, че е заимствуван и издигнат в няколко други града. Днес администрацията на региона на Курск стопанисва постройката.

създател: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР