Засекретено разследване е засякло присъствието в България на 6 военни

...
Засекретено разследване е засякло присъствието в България на 6 военни
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата повдига обвинения на руски агенти от ГРУ за 4 взрива у нас?

Засекретено следствие е засякло наличието в България на 6 военни разузнавачи от Москва при пожари в хранилища с оръжие, предопределено за Украйна и Грузия, както и при отравянето на притежателя на “Емко”. Задочно обвиняване към сътрудници на ГРУ - военното разузнаване на Русия, забъркани в 4 гърмежа в оръжейни хранилища в България, може да повдигне до дни българската спецпрокуратура, оповестява “24 часа”.

Новината, за която няма публично удостоверение, идва след първата седмица от войната в Украйна. Според достоверни източници защитаваното в дълбока загадка следствие на случаите, станали в интервала 2011 - 2020 година, е към своя край. Участници в него са уверени, че първите гърмежи от новата война са отекнали тъкмо в оня интервал в България.

Прави се връзка и с 5-и случай от 2014 година, когато в Чехия е погубен склад за муниции, в който е съхранявана продукция на българското сдружение “Емко”. На територия на нашата страна от време на време бяха взривени цехове за произвеждане и хранилища на оръжия, взривни субстанции и муниции.

Официалните версии бяха, че става дума за човешка неточност, небрежност и неспазване на индустриалната дисциплинираност. Общи елементи в 4-те гърмежа обаче предизвикали следствие на антитерористи, сътрудници на ДАНС и Специализираната прокуратура. Почти нищо от тази инспекция до момента не е огласявано. През ноември 2011 година гърмеж унищожава склад с муниции и взривни субстанции край село Ловнидол на комерсиалното сдружение “Емко”, благосъстоятелност на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

На 21 март 2015 година се взриви склад за подготвена продукция на ВМЗ - Сопот до село Иганово, в който част от продукцията също е на “Емко”. Пак през 2015 година гърмеж унищожава различен завод за муниции на ВМЗ- Сопот, в Иганово.

Скоро след този случай, който е на 14 април, на 31 май 2015 година в някогашния Институт по специфична техника в София поражда пожар, в който се съхраняват конфискуваните материални доказателства по следствието на гърмежите в Иганово. Доказателствата изгарят, а назначената пожаротехническа експертиза открива, че пожарът в института е провокиран съзнателно. Четвъртият случай е през 2020 година, покрай Мъглиж, където е взривен склад за взриватели на цех “Арсенал” - Казанлък.

Общото е, че при нито един от четирите случая няма починали и ранени Вероятно неслучайно - три от гърмежите са предшествани от пожари в прилежащи пространства и служащите са евакуирани. В нито един от случаите повода за предшестващите гърмежите пожари не е открита - било то техническа нередовност или друга.

Във всяка от взривените здания са се произвеждали или съхранявали муниции, оръжия или взривни субстанции за законен експорт в Украйна и Грузия - част от които на компания “Емко”. При почистване на региона към взривения през 2011 година склад край село Ловнидол е намерено професионално взривно устройство.

Според специалисти бомбата не е създадена в България, а е допустимо тя да е част от верига пластични гърмежи, предопределена за унищожаването на склада и задействана отдалечено в минутите от запалването на пожар до идването на пожарните коли. Разследващите позволяват с сходен сюжет да са взривени и другите три здания със специфична продукция. По време на инспекциите на серията гърмежи през 2015 година е осъществен опит за ликвидиране на притежателя на “Емко” и други двама българи посредством сходно на “Новичок” отровно вещество.

Бившият офицер от съветското военно разузнаване Сергей Скрипал, който е бил двоен сътрудник, и щерка му Юлия, са отровени на 4 март 2018 година в британския град Солсбъри. Те са открити в безпомощно положение на скамейка и признати в болница. Разследването откри, че са отровени с нервнопаралитичния газ “Новичок”.

Двамата оцеляха, само че тяхното отравяне взе странична жертва. Жена умря, откакто се напръскала с течност от флаконче, която решила, че съдържа парфюм, а се оказало, че е “Новичок”. Заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал са Александър Мишкин, Анатолий Чепига, които са влезнали във Англия на 2 март 2018 година, и Денис Сергеев. За тримата се допуска, че са били част от съветското военно разузнаване - ГРУ.

Най-известният критик на Владимир Путин - Алексей Навални, пък е токсичен през август 2020 година на съветска територия. Той в началото е лекуван в болничното заведение в Омск. По-късно бе оздравял в болница в Германия, където две самостоятелни експертизи стигнаха до заключението, че е жертва на вещество от групата на “Новичок”.

В момента Навални е в московски затвор. Той е зад решетките повече от година. Първо беше пратен в трудов лагер по остаряло дело, а след това му повдигнаха и други обвинявания. Засекретеното следствие, което се води у нас, е открило, че в дните към четирите гърмежа и интервала на отравяне на Гебрев, сина му и техен чиновник в България са обитавали едни и същи шестима съветски жители Допуска се, че те са евентуално сътрудници на съветското военно разузнаване ГРУ.

Едва след покачване на формалното обвиняване ще се знае дали активността им у нас не е целяла да се пресекат доставките на специфична продукция от България за Украйна и Грузия. От Специализираната прокуратура в понеделник отхвърлиха коментар. Според достоверни източници неизяснените въпроси намират индиректни отговори в навечерието на старта на военната интервенция на съветската войска в Украйна.

ТАСС заяви, че украинската войска употребява български муниции за гранатомети. Властите в София отхвърлиха това, само че в неделя посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко съобщи, че с изключение на с филантропична помощ българската страна е изразила подготвеност да изпрати муниции в помощ на украинската войска.

Да изгоним шпионите на Москва, желаят от “Демократична България” Първо да се стартира с посолството на Русия у нас изгоним всички съветски сътрудници от страната ни - за това приканват от “Демократична България”. Позицията изрази съпредседателят на обединяването ген. Атанас Атанасов.

Той изясни, че службите ни първо би трябвало да погледнат към съветското посолство у нас за сътрудници и да се изиска изгонването им. Второто е службите да създадат профилактика на българските жители, за които има задоволително данни, че работят за съветските ползи. За задачата би трябвало да се ревизират всички сфери на общественополитическия живот у нас. Настояване за това ще направи и пред вътрешната комисия на Народно събрание, на която е ръководител. Контраразузнаването ни би трябвало да разполага с информация за непознати сътрудници у нас, сподели още Атанасов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР