Засега в България не се планира да започне да поставя

...
Засега в България не се планира да започне да поставя
Коментари Харесай

Към момента България не планира да започне поставяне на трета доза ваксина

 Засега в България не се възнамерява да стартира да слага трета доза от ваксина против Covid-19, уточни здравният министър. По тематиката от министерство са изпратили питане към Европейската организация по медикаментите:

" Те ни дадоха отговор, че за момента нямат решение. Те са регулаторният орган, придържаме се към разпоредбите. Самата Световна здравна организация също не предлага слагането на такава доза ".

До две седмици в страната ще бъдат разкрити най-малко 150 Covid зони, където пациентите ще получават консултация, рентгенова фотография и рекомендация за домашно лекуване изцяло гратис, като към този момент действат 39 такива зони към медицински или диагностично-консултативни центрове. Това стана ясно по време на визитата на здравния министър в столичния 12-и ДКЦ.

" Нашето предпочитание е да осигурим опция за лекуване на пациентите с Covid-19, без да се постанова да влизат в болница. Надявам се в границите на една до две седмици да бъдат разкрити най-малко 150 такива Covid зони в страната. Те ще бъдат отмерено разпределени географски, тъй че пациенти с Covid от цялата страна да имат опция да получат клинични прегледи, лабораторни проучвания, да им бъдат направени рентгенови фотоси и изписани безвъзмездни медикаменти, “ уточни доктор Кацаров и посочи, че става въпрос за пациенти с леки или със приблизително тежки признаци.

" По този метод няма да се смесват потоците с другите пациенти, ще се понижи натискът върху лечебните заведения. На всеки едни от центровете ще бъдат предоставени пулсоксиметри. На ДКЦ-12 предоставихме 30. Те от своя страна ще ги дават на пациентите за краткотрайно прилагане, с цел да могат да си мерят сатурацията в домашни условия ", изясни здравният министър.

Здравният министър сподели още, че евентуално ще са нужни седем до 10 дни преди да стартира безплатното изписване на медикаменти за пациентите с леки или със приблизително тежки признаци. " НЗОК до момента е плащала единствено медикаменти за лекуване на хроничноболни за домашно лекуване. За пръв път Касата стартира да изплаща медикаменти за заболели с Covid на домашно лекуване и това наложи изменение в няколко наредби ", изясни доктор Кацаров.

Всеки център ще получи поддръжка посредством обезпечаване на инсталация, която да употребява при лекуването на Covid заболели. Тя се обезпечава от Министерството на здравеопазването, като за нея са заделени 10 млн. лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР