Засега в България е потвърдено огнище на чума по свинете

...
Засега в България е потвърдено огнище на чума по свинете
Коментари Харесай

Зам.-министър на земеделието: Ситуацията с чумата по прасетата е критична

Засега в България е доказано огнище на чума по свинете единствено в провадийското село Тутраканци. Там десетки свине бяха убити. От другата страна на река Дунав обаче се задава нова опасност. В близкото до Русе Гюргево има инфектирани животни. Заради непосредствената непосредственост в Русенско хората също започнаха да колят прасетата си. В същото време Русия забрани вноса на български свине и свинско месо.

" Ситуацията е повече от сериозна. Намирате ме в Брюксел, където втори ден тече конференция и обсъждаме ограниченията за африканската чума. Всички са мощно разтревожени. На този стадий рекомендациите за прасетата в задния двор не може да станат наложителни, само че е мощно целесъобразно да се изколят животните в точния момент ", съобщи в „ Здравей, България ” по NOVA зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

Той изясни, че най-рискова е групата на свине, чиито стопани са и ловджии. Ако някой от тях си занесе болно диво прасе у дома, цялото стопанство може да пострада.

„ Важното е да разделим тези две популации – домашната от дивата свиня, тъй като в случай че се заразят домашните, трайно ще се вкорени това заболяване в България и тогава войната ще бъде дълга и окопна. Хората би трябвало да знаят това ”, сподели Янко Иванов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР