Засега спорният законопрокет на Министерския съвет за промени в Наказателния

...
Засега спорният законопрокет на Министерския съвет за промени в Наказателния
Коментари Харесай

Въпреки критиките: Няма да изтеглят спорните промени в Наказателния кодекс

Засега противоречивият законопрокет на Министерския съвет за промени в Наказателния кодекс, касаещ корупцията в частния бранш, остава за разглеждане в Народното събрание.

Това стана ясно след публичното разискване на измененията, което се организира по време на днешното съвещание на парламентарната комисия по правни въпроси. Председателят на комисията Данаил Кирилов изясни, че единственият метод текстовете да бъдат изтеглени, е такова решение да бъде взето от Министерския съвет. " Би следвало да попитате министъра на правораздаването дали счита да внесе отчет за отдръпване ", добави той.

Кирилов изясни, че има концепция сред двете четения на законопрокета да бъде основана работна група, която да уточни текстовете. " Оттук нататък следва разискване в пленарната зала . Това разискване ще се състои когато законопроектът влезе в програмата на Народното събрание, а решението по кое време ще стане това - се взима от председателския съвет на Народното събрание ", изясни той.

На въпрос дали е възможно Министерският съвет да изтегли противоречивите текстове, правосъдният министър отговори: " Вие чухте ли предлагането за основаване на работна група в необятен състав? ". 

По време на днешното разискване измененията, препоръчани от правителството, провокираха съществени терзания. Едно от тях беше, че дават прекомерно голени пълномощия на прокуратурата да се меси в частния бранш. Текстовете провокираха и други рецензии - че съставляват интервенция на страната в частния бранш и даже, че биха могли да трансфорат всеки българин в евентуален нарушител. Критики към законопроекта на Министерския съвет насочиха четирите най-големи работодателски организации, Висшият адвокатски съвет и от Върховния касационен съд.

В началото на общественото разискване Цачева прикани депутатите да гласоподават на първо четене измененията, а след това той претърпи редакции. " Не намирам за основателно цялостното отменяне на законопроекта, каквито гласове се чуха ", сподели по време на дебата министърът на правораздаването Цецка Цачева. Тя стимулира внасянето на законопроета с рекомендации към страната ни в отчетите по механизма за съдействие. 

" Аз съм надалеч от мисълта, че сме предложили най-хубавата редакция и след диспути депутатите биха могли да предложат по-правилни редакции от нашите. Също по този начин не мога да приема, че с този законопроект става дума за чиновнически произвол ", добави тя и акцентира, че не приема мненията, че този " законопроект, видите ли, изненадващо е влезнал в Народното събрание, той е минал всички нужни процедури ".

На сходна позиция застана и Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията. По думите му обаче не би трябвало да се бърза с сходни текстове - първо би трябвало да се натрупа опит от частни образци като КТБ и ЧЕЗ. 

" Подкрепям законопроекта, само че би трябвало да бъде прецизиран - да не се вкарват нови положения там, където към този момент има настоящи такива ", сподели Руслан Стефанов от центъра за проучване на демокрацията.

Повечето от работодателски организации желаеха текстовете да бъдат изтеглени

" Очевидно има проблем, откакто обсъждаме законопроект, признат от правната комисия на първо четене. Според нас не може да бъде отхвърлен този проблем, тъй като заданието е неверно. Не може да бъде търсена прилика там, където тя не съществува - а точно да се пренесат разпоредбите за закононарушенията от обществения в частния бранш ", каза Васил Велев от Асоциация индустриалния капитал.

Той акцентира, че не вижда каква роля може да има прокурор в частния бранш . " В частния бранш има независимост на договаряне, кой тъкмо ще реши, че е ощетен, в случай че не договарящите се страни ", сподели Велев. Подчерта, че банките, застрахователните компании и тържищата, които оперират с непознати пари, и сега се контролират от страната.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразиха позицията си, че е по-добре законопроектът да бъде изтеглен, с цел да се види дали изобщо е допустимо обществения бранш да се пренесат в частния и доколко това може да стане.

" В този си тип законопроектът дава шмайзери на хора, които не са ходили в казарма " , разяснява изпълнителният шеф на КРИБ Евгений Иванов.

Вицепрезидентът (2012- 2017) и зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК) Маргарита Попова също застана зад тезата, че е по-добре законопроектът да бъде отдръпнат. Тя добави, че за частния бранш административната тежест, а не корупцията, е най-големият проблем. 

" Няма нищо ужасно, в случай че ние решим, по-късно публично разискване, да дръпнем обратно тези законопрокти, да дръпнем напред битката с корупцията и намаляването на административната тежест ", сподели Попова и изясни, че страната ни не би трябвало да бърза да приема промени в Наказателния кодекс поради напън, които идва Европейски Съюз. 

Попова подчерта, че от БСК са показали своята позиция по законопроекта и там са показани проблеми с съответни параграфи. " Работодателите изцяло не одобряват тези параграфи, те биха разрешили магистратски произвол " , изясни тя.

В публичното пространство доловихме едно чувство, че тези, които сме срещу този законопроект, че ще носим отговорност. Беше добавено, че ще носим морална отговорност. В правото обаче няма разбиране като морал.

Съдии и юристи - също с рецензии към текстовете

От Висшия адвокатски съвет разясниха, че препоръчаните текстове са построени напълно на неверна философия и не може механично да се придвижват нормите против корупцията в обществения бранш за частния подобен. Милен Ралчев
``
" Представете си хипотезата, че забавеното заплащане на една заплата, може да докара до там, че служащият не може да се разплати с банката и вредите могат да се мултиплицират. На лице ли са нездравословните последствия, съзнателно ли е осъществено - несъмнено, знаят, че не са платили ", коментира Милен Ралчев от Висшия адвокатски съвет във връзка текста, от законопрокета планува.

Истината е, че този законопроект е построен напълно на една неверна философия, защото се прави опит да се уеднакви 

" Не във всеки бранш корупцията работи по един и същи метод ", разяснява Пламен Грозданов от Съюз " Произведено в България ".

От Върховният касационен съд (ВКС) подчертаха, че нищо не постанова приемането на тези текстове и променянето на настоящия Наказателен кодекс. Подчертаха обаче, че в законопроекта има и положителни правни правила, които може въпреки всичко да бъдат признати.

Според прокуратурата част от текстовете са положителни, само че някои промени не могат да бъдат утвърдени от тях. Въпреки това зам.-главният прокурор Пенка Богданова избра да приказва повече за " достойнствата на текстовете ", в сравнение с за пропуските в него.

" Този план не касае единствено оферти за промени на правила в частния бранш. Той предлага да се види опцията от промени в основни елементи от Наказателен кодекс - закононарушенията по работа, подкупите. Положително се отнасяме и към концепцията за равнене на глобите за деен и въздържан рушвет ", сподели Богданова и акцентира, че въпреки всичко би трябвало деликатно да се премислят измененията, отнасящи се за корупцията в частния бранш.

До разискването се стигна, откакто предходната седмица ГЕРБ отдръпна от стратегия на депутатите разглеждането на първо четене на няколко законопроекта за промени в Наказателния кодекс и поиска то да бъде отсрочено с 10 дни. Мотивът беше точно провеждането на полемика по едно от предложенията - това на Министерския съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР