Засега разполагаме с Акт 15. Имаме заповед, изготвена от ДНСК

...
Засега разполагаме с Акт 15. Имаме заповед, изготвена от ДНСК
Коментари Харесай

Теодора Георгиева, ICGB: Очакваме в началото на другата седмица да получим Акт 16 за интерконектора с Гърция

Засега разполагаме с Акт 15. Имаме заповед, направена от ДНСК за понеделник и чакаме при започване на другата седмица да имаме и Акт 16, това сподели в " Още от деня " Теодора Георгиева - изпълнителният шеф на ICGB, компанията оператор на газовия интерконектор.

Тя изясни, че след Акт 16 в България би трябвало да получат позволение за прилагане. Еквивалентен документ чакат и от Гърция, който би трябвало да дойде също при започване на идната седмица.

По този метод планът е легализиран. Ние от дълго време знаем, че той функционално работи, тестван е с газ и е напълно кадърен на действа, означи Георгиева.

Теодора Георгиева посочи: " Ние развиваме план, който е 3 милиарда куб. метра газ годишно, което е еквивалент на потреблението на България, тъй че с съществуването на този интерконектор целият газов пазар става много по-различен, от който имаме резервации на потенциал 50% и по който ще тече 1 милиарда куб. метра газ от Азербайджан на база на контракт сред " Булгаргаз " и азерската компания. "

По думите ѝ това ще докара до доста намаляване на цената на газа от 1 октомври.

Изпълнителният шеф на ICGB акцентира смисъла на инфраструктурата, която е извънредно значима и от позиция на транспорт на газ и до други дестинации.

" Имаме сериозна синергия с дестинации като Румъния, Молдова, Украйна. Освен това сме част от отвесен газов кулоар, който включва газ от Гърция, България, Румъния, Унгария, като интерес демонстрират и Сърбия и Албания. "

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР