Засега не се наблюдава пазарна динамика, която да изисква увеличение

...
Засега не се наблюдава пазарна динамика, която да изисква увеличение
Коментари Харесай

Енергийният министър: Не се наблюдава пазарна динамика, която да изисква увеличение на цената на тока

Засега не се следи пазарна динамичност, която да изисква нарастване на цената на тока, изключително за бита. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов в студиото на Нова телевизия.

" Цените за него се дефинират от КЕВР. Към момента не би било вярно и разумно да се вменява каквото и да е решение към тях като самостоятелен регулатор ", добави още той.

" Всяка една сметка се образува от цена и количество на употребявана стока. Причината да се опитаме да запазим цените на природния газ постоянни до края на март беше, че действително до тогава сметките са по-големи. В взаимозависимост от температурите през април, ще имаме и съответните сметки в края на месеца. Реално нарастване ще се види към началото на месец май ", уточни Николов.

По думите му се работи интензивно с всички топлофикационни сдружения, с цел да може в първия подобаващ миг, когато температурите разрешават, топлоподаването да бъде лимитирано.

Запитан за входираното искане на " Газпром " България да заплаща газа в рубли и това дали знаем по какъв начин тъкмо ще се случи това, министърът на енергетиката коментира: " Да, има разказан механизъм. Дали това ще се случва или не предстои на няколко решения – първо на Европейска комисия, като следва съответният механизъм да се разиска и на Министерски съвет. Трябва да се види и какъв ще е резултатът за България, в случай че се одобри или отхвърли даден механизъм ", сподели той.

" В Европа има корпоративни структури, които търгуват природен газ, както и прилежащи на нас страни, които също имат сходно искане. България може да бъде сложена в тежка неконкурента среда, в случай че други юридически или корпоративни лица, или страни, които имат пряк контракт с " Газпром " решат да изпълнят този механизъм и надлежно продължат да получават природен газ на по-добра цена. Всички тези променливи би трябвало да се имат поради ", разяснява Николов.

Според него това, което е най-важно през идващите месеци, е да се възнамерява идният отоплителен сезон.

" Обсъждаме всички вероятни разновидности с енергийните министри към България и ще излезем с общо решение за това дали и по какъв начин да се случва сходен механизъм. Тяхното мнение е като нашето – да се запазят количествата, които са нужни за обществото и идващият сезон да не се слага под риск. Трябва да се планува и това до какъв брой структурата на цените ще е допустима или по какъв начин това би следвало да се компенсира, в случай че има смяна ", уточни още енергийният министър.

На въпрос дали има опция да откажем да плащаме в рубли и да не получаваме газ, тъй като не ни е преференциално по заложените условия, той отговори: " Има опция. Това обаче, което би трябвало да се каже в прав текст, е че всички различни решения ще са с по-висока цена ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР