Засега не изглежда, че тези избори ще бъдат много по-различни,

...
Засега не изглежда, че тези избори ще бъдат много по-различни,
Коментари Харесай

Росен Йорданов: Кредитът на доверие към участниците в политическия процес като че ли се изчерпа

" Засега не наподобява, че тези избори ще бъдат доста по-различни, тъй като още веднъж превес взимат черните краски на акцията, а не толкоз концепциите, концепциите, смяната в водачеството. Тези неща ни липсват ", сподели пред " Фокус " общественият психолог Росен Йорданов.

" Но за мен е разбираемо, тъй като целият този прелом, да го назовем публичен, който стартира 2020 година, всеки го назовава по друг метод. Аз знаете по какъв начин съм го наричал в предходни ваши излъчвания, в които съм взел участие. Знаех в действителност, че ще се стигне до това положение на обществото, в което преобладават възприятието за безперспективност, отчаянието, желанието да се скриеш от отбранителното мислене в връзките сред хората, злобата ", сподели още той.

" Всички тези прелестни наши национални черти, разказани от класиците преди мен, които за жалост, взимат връх над публичния дух. Разбира се, ние ги виждаме под друга форма, тъй като положенията са като в клиничната логика на психиката. Едно е какво е вътрешното положение, напълно друго е неговото проявяване, забележимото проявяване. То, забележимото проявяване, е в експанзия, в съмнение, в бягство от опити за поединично избавяне, неналичието на съдействие, мнителността, подозрителността, параноята, неуместните, даже в случай че щете, кандидатури, някои от които дълго време се разясняват, и всички тези процеси, които подсказват, че нацията е раздрана, духът й е грохнал, никой не има вяра в синергията и в способността ни да управляваме живота си най-много. Т.е. надълбоко наранено е възприятието ни за надзор над обстановката. Никой няма да ви го признае. Всеки от играчите на политическия терен ви претендира, че е в кондицията да ръководи процесите, само че в действителност истината е, че съгласно мен възприятието – отново употребявам тази дума, а не " чувството “, възприятието, което е водещо, е за липса на контрола. А то е фундаментално, то е базисно за човешките същества. Дори илюзорната му измеримост, даже и онова… Много постоянно създателите и експертите споделят, че е по-добре да си с малко по-високи дози на оптимизъм, с малко по-висока степен на убеденост, че контролираш живота си, в сравнение с да си реалист и да знаеш, че прекалено много зависи от събитията. Ние се докарахме до обстановка, в която прекалено много подвластен от събитията, обаче не си го признаваме, тъй като сме неуверени, раздрани от тези битки и т.н ", изясни той.

Поднасят ни се кандидатури, които следват пътя на неразкаянието. Липсата на обикновена хигиена на мисленето, изрично съобщи Росен Йорданов. Според него трендовете са разнообразни, само че общото е, че се търсят нови лица.

" Според мен има някаква обща концепция, че заемът на доверие и нещата, които са ни били до болежка познати през миналите 33 години и са водили политическия развой, сякаш са изчерпани и се търси по-активно присъединяване, както биха споделили политолозите и социолозите, на гражданските квоти, каквото и да значи това. От там да се почерпят нови хрумвания, от там да се почерпят нови послания за аудиторията, за хората. Само че за жалост – аз по тази причина споделих, че акцията не е изключително друга от предходните – за жалост, не се вършат задоволително старания, с цел да се привлекат онази част от аудиторията, която аз доста постоянно подлагам на критика, тъй като тя си е завряла главата в пясъчника и счита, че правилото " всички са маскари “ е доста съответен. Но казано по-научно, посланията не са към една публика, която не е толкоз мощно авансово стимулирана, дано по този начин да го кажа. Пак са посланията към познатите формулировки, твърдите ядра, хората, които авансово са заели позиция. И на процедура се оказва, че долу-горе 1/3 от обществото взима решения за цялото общество ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР