Засега глобите за неправилно паркиране не влизат в обхвата на

...
Засега глобите за неправилно паркиране не влизат в обхвата на
Коментари Харесай

Български шофьори плащат глоби у нас за 9 нарушения извършени в ЕС

Засега санкциите за погрешно паркиране не влизат в обсега на директивата

Турция е на път да реши казуса си с водачите чужденци, които правят нарушавания, а след това напущат страната, без да си платят санкциите, оповестиха от СБА. В съседската страна към този момент работи наредба, съгласно която водачите ще заплащат паричната глоба на границата. Ако откажат, ще остават без транспортно средство. Българската Пътна полиция има безусловно същия проблем, само че с турските водачи и изключително с водачите на тежкотоварни камиони. Те всеобщо правят нарушавания, а след това не си заплащат санкциите и напущат страната ни. Неведнъж от нашето Министерство на вътрешните работи са се оплаквали, че когато изискат информация за съответно лице, направило пътно нарушаване у нас, турските управляващи отхвърлят подпомагане.
В Европейския съюз обаче работят други правила, които вършат по-лесно глобяването на водачи извършители, без значение от коя страна от Европейски Съюз са и в коя друга страна на съюза са направили нарушаването. По силата на специфична инструкция, когато водачите извършат нарушаване по пътищата на друга страна от Европейски Съюз и не са били открити там, получават фишовете за санкции в личната си страна. Това се отнася, както за българите, когато са в друга страна на Евросъюза, по този начин и за жителите от Европейски Съюз, направили нарушаване у нас. Глобите се постановат съгласно разпоредбите в страната, където е направено нарушаването, само че се изпращат в страната на нарушителя и се събират там.
Директивата се отнася за девет нарушавания, показват от СБА и прецизират кои са те:
ръководство на пътно транспортно средство с централизация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози; прекосяване на червен светофар; ръководство на пътно транспортно средство по пътна лента, когато пътни светофари подават сигнал за възбрана за потреблението ѝ; ръководство на пътно транспортно средство по така наречен бус лента; превишаване на позволената оптималната скорост; придвижване в спешната лента на автомагистрала, без да има право за това; потребление на мобилен телефон по време на ръководство на ППС, с изключение на посредством устройство, позволяващо потреблението на телефона без присъединяване на ръцете; в случай че не употребявате защитен колан или каска; транспортиране на деца в нарушаване на условията за потребление на системите за обезопасяване.
Засега санкциите за погрешно паркиране не влизат в обсега на директивата.

При осъществяване на някое от изброените нарушавания номерът на автомобила се пуска за автоматизирано търсене в националните бази данни за регистрацията на пътното транспортно средство. След определяне на притежателя на возилото, с което е осъществено нарушаването, се изпраща уведомително писмо. То наложително съдържа следните данни: нарушението; дата, час и място на нарушението; правна подготовка на нарушението; плануванаъа глоба за нарушението; данни за уреда, с който е открито нарушаването – в случаите, когато подобен е употребен.

Уведомителното писмо се изготвя на един от формалните езици на страната – членка на Европейския съюз, където е записано пътното транспортно средство. С него се дефинира период на притежателя до 60 дни от датата на приемането му да заплати санкцията или да уточни данни за лицето, управлявало пътното транспортно средство, с което е осъществено нарушаването. Когато притежателят уточни, че не той, а различен е причинителят на нарушаването, се изпраща ново уведомителното писмо – този път до същинския извършител. Той също има период от 60 дни да се издължи.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР