Засега ЕС не предвижда промяна в присъствието си в Ирак,

...
Засега ЕС не предвижда промяна в присъствието си в Ирак,
Коментари Харесай

ЕС не предвижда промени в присъствието си в Ирак

Засега Европейски Съюз не планува смяна в наличието си в Ирак, заяви представител на Европейската комисия. По неговите думи ситуацията в района е доста динамична и по-късно през днешния ден се чака изказване на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи Българска телеграфна агенция.

Говорителят добави, че поканата към външния министър на Иран Мохамад Зариф да посети Брюксел е отворена. По неговите думи към този момент няма отговор дали Техеран приема отправената покана в телефонен диалог с висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Никой няма интерес от в допълнение утежняване на ситуацията. В интерес на Европейски Съюз е нуклеарното съглашение с Иран да се резервира и преди да предприемем каквато и да било значима стъпка, ще вземем поради оценката на Международната организация за атомна сила, добави представителят.

По неговите думи към този момент не може да се удостовери или отхвърли, че е допустимо привикване на изключително съвещание на Съвета на Европейски Съюз по външни работи. Говорителят означи, че Европейски Съюз упорства решенията в Близкия изток да бъдат търсени на многостранна основа.

По-рано през днешния ден Борел изрази надълбоко страдание от решението на Техеран да приключи използването на нуклеарното съглашение. По неговите думи запазването на съглашението е обвързвано със стабилността в района и сигурността в света.

Борел добави, че е разговарял по телефона с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за Иран, Ирак и Либия. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР