Засега България се въздържа от обявяването на Елеонора Митрофанова за

...
Засега България се въздържа от обявяването на Елеонора Митрофанова за
Коментари Харесай

Петков обясни защо все още няма решение за Митрофанова

Засега България се въздържа от оповестяването на Елеонора Митрофанова за личност нон грата, тъй като по този метод ще се пресечен дипломатическите ни връзки с Русия, съобщи министър председателят Кирил Петков пред публицисти в Народното събрание. За въздържането от този ход той направи връзка и с блокирания транспортен съд " Царевна " с български екипаж на пристанището в Мариупол. " В момента сигурността на нашия транспортен съд в Мариупол зависи и от съветската страна. Имаме 15 българи, на които животът им зависи от това ", означи той.

Евакуацията на българските моряци не трябва да е с цената на риск за живота им, акцентира Петков. " В понеделник, в 9 часа е имало опция за извеждането им, само че капитанът на кораба е предпочел да се изчака, тъй като сега няма пълководец, който да управлява войските там, и се позволява, че може да стартира обстрел против екипажа, разкри Петков.

" Има едни 260 метра „ като алея на гибелта “ сред българския транспортен съд „ Царевна “ и безвредната зона на пристанището в Мариупол. В тези 260 метра има украински скривалища. Между кораба и оградата, където се намира избавителен екип, има престрелки, тази заран са пристигнали и съветски танкове, един от които е взривен. ", показа още министър председателят и акцентира, че всичко това основава заплаха за евакуацията на българите.

„ Следим ежечасно обстановката. Българското държавно управление е поставило живота на тези хора в най-голям приоритет, и ще създадем безусловно всичко, с цел да бъдат изведени в сигурност “, сподели Петков.

На въпрос за посланика на Русия у нас, министър председателят съобщи, че към този момент България се въздържа от оповестяването на Елеонора Митрофанова за личност нон грата, тъй като по този метод ще се пресечен дипломатичните ни връзки с Русия и това може да сложи в заплаха екипажа на „ Царевна “. Българският дипломат в Москва Атанас Кръстин беше извикан за съвещания и в отговор на това държавното управление на Петков чака и първият посланик на Русия на бъде отзован.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР