Заседанието на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за

...
Заседанието на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за
Коментари Харесай

Важно! Ето какви са новите специалности в област за следващата учебна година

Заседанието на Постоянната комисия по претовареност към Областния съвет за развиване се организира под председателството на регионалния шеф на Враца Малина Николова.
В хода на съвещанието беше прегледано и в съгласие предлагането за Държавен план-прием за образователната 2021/2022 година.
Областният шеф Малина Николова акцентира при започване на срещата, че в него ясно се открояват политиките на страната за междинното обучение в гимназиален стадий - повишение процентното съответствие на признатите възпитаници в VІІІ клас в професионални гимназии и паралелки с професионална подготовка и преструктуриране на приема по профили и специалности в посока STEM профили и STEM механически и ИТ специалности.
„ Тази година Министерство на образованието и науката дефинира целеви стойности за съответствие на професионалното обучение към профилираното в област Враца 70% и целева стойност на STEM профилите и специалностите по специалности 59%. С тези стойности област Враца продължава да бъде преди всичко в страната, в отговор на упованията междинното обучение от ден на ден да се доближава към условията на бизнеса и задачите на икономическото развиване.
Зад този триумф, на просветителната система в нашата област, стои големият труд и положителната съгласуваност при подготовката и реализирането на ДПП на Регионалното ръководство на образованието, кметовете на общини, шефовете на учебните заведения и техните екипи, работодателските организации и бизнеса, сътрудниците от неправителствения бранш, за което благодаря на всички Вас “, съобщи Малина Николова.
Новите специалности по специалности, които се оферират за новата образователна година са в община Враца – СУ “Отец Паисий “ – „ компютърна графика “, община Борован – ПГ по превоз „ Коста Петров “ – „ спедиция, транспортна и складова логистика “ и в Професионалната гимназия на община Мизия – „ зеленчукопроизводство “ и „ технология на машиностроенето “.
Училищата, които са подписали съглашения за дуална форма на образование са ПГ „ Димитраки Хаджитошин “ по компетентност „ бутикови дрехи “ и ППМГ по компетентност „ приложно програмиране “ във Враца, ПГ по МСС – Мездра за специалностите „ автотранспортна техника “ и „ локомотиви и вагони “, ПГ – Мизия по новата компетентност „ зеленчукопроизводство “, СУ “Христо Ботев “ – Оряхово за компетентност „ машини и системи с ЦПУ “.
„ Уверена съм, че макар изискванията на Ковид рецесията, в които живеем, ще успеем на регионално равнище, да осъществяваме всички действия по подготовката на приема, както и да реализираме оптималната пълняемост на паралелките, които са планувани. С помощта на държавното управление, което обезпечава всички базисни условия за по-добро финансиране на образованието, материална обезпеченост на учебните заведения и подготовка на педагогическите фрагменти посредством държавния бюджет, националните и оперативни стратегии се дава късмет на системата да се развива дейно “, добави Малина Николова.
За втора поредна година разноските за Сектор „ Образование “ в държавния бюджет нарастват с над 14%, което е растеж от 818.8 млн. лева по отношение на 2020 година Допълващият стандарт за възпитаник в дневна форма на образование и дуална система на образование в първи и втори гимназиален стадий е повишен надлежно с от 22% до 39% според от типа на паралелката, в която се образова ученикът.
Началникът на Регионалното ръководство на образованието – Враца Галина Евденова показа предлагането за Държавния проект - банкет, който през образователната 2021/2022 година ще се реализира в общо 33 учебни заведения на територията на област Враца. 1426 завършващи седмокласници ще могат да продължат образованието си в 4 обединени и 17 междинни учебни заведения, 10 професионални и 2 профилирани гимназии.
Общият брой на паралелките за идната образователна година е 60. От тях броят на професионалните паралелки е 46, като 3 от тях са предпазени, а с предстоящ дефицит – 16.
В област Враца, през образователната 2021/2022 година, профилираните паралелки са 14, като се резервира наклонността те да са в 8 междинни учебни заведения и в 2 профилирани гимназии.
Допълнителен държавен план-прием през образователната 2021/2022 няма да бъде разгласен, а учениците от обединените учебни заведения ще могат да продължат образованието си в професионалните гимназии и междинни учебни заведения в паралелки от същото професионално направление.
„ Област Враца е преди всичко в страната с най-вече учебни заведения, сключили контракт за дуална форма на образование – общо 9, което значи, че връзката бизнес- образованието е налице “ – добави още Галина Евденова.
Областният шеф Малина Николова за следващ път акцентира, че професионалното обучение е приоритет, а реализацията на фрагменти в локалния бизнес ще бъде обезпечена единствено, в случай че подготовката им е съответна на икономическата среда в района.
„ Предложеният план-прием е уравновесен, съгласуван е с потребностите на нашия регион, където бизнеса основава условия и подкрепя младежите, с държавната политика за приблизително обучение, с броя на завършващите седми клас възпитаници, тъй че дава отговор на условията “, заключи Малина Николова.
Предстои Държавният план-прием за образователната 2020/2021 година за област Враца да бъде одобрен от Министерство на образованието и науката до края на месец март.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР