Заседанието на парламентарната правна комисия продължава, но приключиха дебатите и

...
Заседанието на парламентарната правна комисия продължава, но приключиха дебатите и
Коментари Харесай

Крум Зарков: Обнадежден съм, че беше даден ход на законопроекта за разследване на главния прокурор

Заседанието на парламентарната правна комисия продължава, само че завършиха дебатите и гласуването по закона, създаващ механизъм за дейно следствие на основния прокурор и по-висока отчетност - това заяви в предаването " Още от деня " служебният правосъден министър Крум Зарков.

Ако този закон към този момент беше в действие и в случай че беше признат навреме, а времето му беше пристигнало преди към 10 години, нямаше да се стигне до война, каквато следим в този момент, уточни Зарков. Той е окуражен, защото правната комисия през днешния ден е направила нещо доста значимо - даде ход на процедурата, законопроектът беше признат с огромно болшинство.

" Всички депутати на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ поддържаха законопроекта и се ангажираха със срочна работа по него - бърза. Чуха се и апели да се гледа още на следващия ден в пленарна зала. Мисля, че всички схващат какъв брой значим е законопроекта ", изясни Крум Зарков.

По думите му, мнението на Иван Гешев във връзка с този законопроект не се е трансформирало. Главната прокуратура е срещу законопроекта.

" В Народното събрание лежи огромната отговорност да се сътвори правната рамка, която е нужна за страната ни. Тя е нужна както за хората, за правовия ред изобщо, по този начин и във връзка с уговорките ни и по-дълбока интеграция в Европейски Съюз. Това е дълъг спор, който се води дълго време. Стигали сме и преди до този стадий на процедурата, само че през днешния ден ми се коства друго. Различно беше и във Висш съдебен съвет, където се дискутираха тематики - свободно и отговорно, тъй като единствено преди седмици това ми се струваше изцяло невероятно ", сподели още министърът.

Главният прокурор и прокуратурата като институция не трябва, не може и не би трябвало да приказва с внушения и недомлъвки, акцентира още Зарков и добави:

" Не може да се приказва от тази позиция, когато в ръцете ви е цялата власт и в случай че имате информация, тя е събрана законно по съответния процесуален ред. Няма какво да плашите - оповестявате, арестувате, повдигате обвиняване или казано по-малко трагично - вършите си работата. "

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР