Как се стигна до войната по върховете на прокуратурата и

...
Как се стигна до войната по върховете на прокуратурата и
Коментари Харесай

ВСС и войната по върховете на прокуратурата - кой, кога и кого атакува?

Как се стигна до войната по върховете на прокуратурата и кой кого в какво упреква - вижте обобщението на Иво Никодимов.

Официалните сигнали до Висш съдебен съвет, довели да обществено опълчване сред основния прокурор Иван Гешев и неговият заместител и началник на Националното разследване Борислав Сарафов започнаха малко след Гергьовден.
На 11 май шефът на Национална следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов предлага на прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет да освободи от поста зам.-директор на Национална следствена служба Ясен Тодоров. Сарафов прави предлагането от името на основния прокурор, защото към този миг Иван Гешев е в командировка отвън страната и с нарочна заповед функционалностите на основен прокурор извършва точно Борислав Сарафов.

Ден по-късно, 12 май, шестима членове на прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет (Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова) внасят във Висш съдебен съвет предложение за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Мотивират се с изказване на Борислав Сарафов в Българска телеграфна агенция, че по предписание на основния прокурор на 1 май израелски специалист е заведен на мястото на опита за атентат против Иван Гешев по време на огледа. Според внеслите предлагането по този метод основния прокурор е направил тежко нарушаване на служебните си отговорности.

На 15 май Иван Гешев обществено къса авансово написаната си оставка. А ден по-късно излиза наяве, че основния прокурор е внесъл в прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет предложение за Дисциплинарно произвеждане против Борислав Сарафов.

На 16 май, на собствен ред, Борислав Сарафов изпраща два сигнала против Иван Гешев, единият до Софийската градска прокуратура, а другият до Висш съдебен съвет. В тях Сарафов твърди, че в нарушаване на конституцията Иван Гешев е направил запис на диалог по време на среща с члена на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет Йордан Стоев. В сигнала до прокуратурата Сарафов твърди още, че Гешев употребява за персонални цели база на държавното обвиняване в Боровец, също така бил оказал напън върху наблюдаващия прокурор по следствието " Барселона гейт ".

На 22 май четирима членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет (Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Георги Кузманов) внасят второ предложение за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор. Този път за уронване на престижа на правосъдната власт. Мотивират се с думи на Иван Гешев по време на негово изказване: "... апропо ясно е какъв е политическият отпадък в Народното събрание. Извинявам се за този израз..., съдейки от изказванията на някои, по този начин наречени политици... "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР