Заседанието на Изпълнителния комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) за

...
Заседанието на Изпълнителния комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) за
Коментари Харесай

МОК отложи решението дали Русия ще може да вземе участие в церемонията по закриването

Заседанието на Изпълнителния комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) за присъединяване на Русия в церемонията по закриването на Пьонгчанг 2018 приключи без публично решение. Ръководителите на олимпийското придвижване, отпред с президента Томас Бах оповестиха, че ще се срещнат още веднъж в неделя сутринта в 8 часа локално време, с цел да вземат дефинитивно решение.

На съвещанието трябваше да се разиска дали съветските спортисти ще могат да вземат участие в церемонията по закриването на зимните олимпийски игри с националния си байрак. Първоначално беше планувано срещата да продължи към два часа, само че времетраенето ѝ се удължи двойно, и все пак решения нямаше.

По време на срещата беше изслушан специфичния орган на МОК, ръководен от Никол Ховерц, член на олимпийския комитет на Аруба. Ръководителят на съветската делегация Станислав Поздняков също направи изявление пред управлението на МОК, а най-после се появи и сребърната медалистка във фигурното пързаляне Евгения Медведева.

" Прекарахме общо 10 минути вътре. Евгения и аз имахме опция да приказваме пред делегатите и да разбираем за какво заслужаваме да минем под съветския байрак в церемонията по закриването. Ние имаме вяра, че сме изпълнили всички условия на МОК ", сподели Поздняков.

Той приказва и за позитивните допинг проби на съветски спортисти. В Пьонгчанг с мелдоний беше заловен състезателят по кърлинг Александър Крушелницкий, който завоюва бронз в смесените двойки, а преди дни Надежда Сергеева, която е в двойките бобслей даде позитивна проба, като съгласно информацията е употребила неразрешено лекарство за сърце.

" Извиних се на всички за позитивни проби, които са виновност напълно на състезателите. Направихме много, с цел да почистим името си и се надяваме, че тези случаи няма да повлияят на крайното решение ", добави Поздняков.

Не по този начин обаче стои въпроса сред олимпийците, които се съмняват, че МОК ще вземе решение в интерес на Русия. Пред " Ройтерс " състезателката в алпийските ски Анастасия Силнтьева изясни, че най-вероятно допинг свадите ще повлияят.

" Те можеха да ни видят в продължение на цялата олимпиада, само че след тези два случая на позитивни проби най-вероятно ще минем без байрак при закриването ", сподели скиорката.

 Двете позитивни допинг проби може да повлияят на решението.
© Reuters

Двете позитивни допинг проби може да повлияят на решението.

Тя изрази разочарованието си и изясни, че всички в съветския тим са работили крепко точно, с цел да могат в последния ден от игрите да развяват високо националния байрак на федерацията.

По време на олимпийските игри имаше съществено напрежение сред делегацията на Русия и тази на Съединени американски щати. В последните дни представителите на Щатите продължиха с острия звук. Състезателят в бобслея Ник Кънингам също взе отношение.

" Те би трябвало да изоставен игрите по същия метод, както влязоха в тях. Това е наказване, тъй че би трябвало да бъде изтърпяно до края. Може би след четири години ще имат тази чест да са със личния си байрак, само че в този момент не би трябвало ", сподели американецът.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (257)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР