Заседание на Централната избирателна комисия ден преди местните избори. В

...
Заседание на Централната избирателна комисия ден преди местните избори. В
Коментари Харесай

ЦИК няма да преразгледа решението си, изборите - само с хартиени бюлетини

Заседание на Централната изборна комисия ден преди локалните избори. В началото му бе препоръчано решението от снощното съвещание на ЦИК, с което се анулира машинното гласоподаване, да бъде преразгледано.

Предложението не бе признато и ЦИК няма да преразгледа решението си.

Час преди съвещанието на Централната изборна комисия министър-председателят Николай Денков прикани решението да бъде преразгледано. Според него отчетът на ДАНС по отношение на машините за гласоподаване е съдържал манипулативни данни, а членовете на ЦИК са заблудили обществото.

„ Докладът на ДАНС е във формат, който не подхожда на законовите условия “, акцентира Николай Денков

Всички решения на ЦИК могат да се апелират пред Върховния административен съд. Такава тъжба е постъпила във Върховен административен съд, само че съдът ще се произнесе най-рано в понеделник.

„ Всичко се прави в последния миг, с цел да няма време за реакция. Върховният административен съд ще може да се произнесе в понеделник – след изборите. Имате учредения да преразгледате решението си и да позволите машинното гласоподаване. Министерство на вътрешните работи е готово да достави машините “, сподели Николай Денков.

Сагата към организацията на изборите в неделя стартира в петък по обяд след среща на ръководителите на част от парламентарните групи в Народното събрание. Пред тях ръководителят на Народното събрание е показал отчет на ДАНС по отношение на машините за гласоподаване, съгласно който съществува риск за операция.

„ Съдът има тридневен период да се произнесе “, съобщи Никола Минчев

Последва и реакция на Централната изборна комисия. На локалните избори на 29 октомври и на възможните балотажи ще се гласоподава единствено с хартиени бюлетини, реши ЦИК. Текстът бе признат с 12 гласа " за " и 2 гласа " срещу ".

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР