Зърнопроизводителите ще могат да се възползват от общо 5 млн.

...
Зърнопроизводителите ще могат да се възползват от общо 5 млн.
Коментари Харесай

Пускат 5 млн. лева за земеделски кредити с ниски лихви

Зърнопроизводителите ще могат да се възползват от общо 5 млн. лв. за целеви заем за производството на пшеница от годишна продукция 2018. Това реши на свое съвещание УС на Държавен фонд "Земеделие ". За финансовата поддръжка могат да аплайват физически и юридически лица, еднолични търговци както и кооперации, регистрирани като аграрни стопани. Те би трябвало да са изрядни платци към бюджета, да нямат просрочени отговорности към Държавна фирма "Земеделие”, да не са свързани лица с търговеца на минерални торове и семена, да не са в процедура по неплатежоспособност или в оповестена такава, както и да не са в произвеждане по разпродажба.

Лихвата по заема е в размер на 3%, само че не по-малко от референтния лихвен %, използван към датата на подписване на контракта за заем. Средствата се дават от бюджета на Държавна фирма "Земеделие " до привършване на финансовия запас. Всеки собственик, който дава отговор на условията, може да получи 80 лева./ха за закупуване на минерален тор и 40 лева./ха за закупуване на семена като оптималният размер на заема е 200 000 лева

Кредитните отговорности се обезпечават посредством ипотека върху недвижимо имущество, необикновен залог върху машини и уреди, складови записи за вложено зърно на предпазване в обществените хранилища, залог на парична сума или банкова гаранция. Общата сума на обезпеченията следва да обезпечи покритие на заема в размер на 135%.

От 2 октомври до 15 ноември 2017 година земеделските стопани могат да аплайват за целевите заеми. Документи за кандидатстване се одобряват в отдел "Прилагане на схеми и ограничения за подпомагане” на регионалните дирекции на институцията. Крайната дата за погашение на средствата от ДФЗ е 20 декември 2017 година

Животновъдите ще получат държавна помощ de minimis в размер на 7 578 000 лв., според Регламент (ЕС) 1408/2013. Това реши Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие " на свое постоянно съвещание. Минималната помощ de minimis се дава на регистрирани по Наредба 3 от 1999 година стопани, които отглеждат млечни и месодайни крави, биволици, овце-майки и кози-майки. Размерът на самостоятелната помощ е избран както следва:

-за аграрни стопани, отглеждащи над 10 броя млечни крави и/или биволици - 7 лева./животно;

-за аграрни стопани, отглеждащи над 5 броя месодайни крави - 7 лева./животно;

-за аграрни стопани, отглеждащи над 50 броя овце-майки и/или кози-майки– 3,73 лева./животно.

На подкрепяне по de minimis подлежат аграрни стопани, които са декларирали едри и дребни преживни животни по схемите на директните заплащания за Кампания 2017. Държавна фирма "Земеделие " ще приготви инструкции за даване на финансовата поддръжка. Индивидуалният таван за подкрепяне по de minimis за един аграрни собственик, както и за едно и също дружество, не може да надвишава левовата равноценност на 15 000 евро (29 337.45 лева.) за интервал от три бюджетни години (2015-2017 г.).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР