Зърнопроизводители искат забрана на вноса на олио от Украйна. “Към

...
Зърнопроизводители искат забрана на вноса на олио от Украйна. “Към
Коментари Харесай

Зърнопроизводители искат забрана на вноса на олио от Украйна

Зърнопроизводители желаят възбрана на вноса на олио от Украйна. “Към момента изкупната цена на 1 звук слънчоглед е към 630-650 лв. в другите райони на страната, което ясно демонстрира, че наклонността е надолу. ” Това съобщи пред Българска национална телевизия Илия Проданов – ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По калкулации на сектора към 1 милион тона слънчоглед има по складовете и съвсем 2 милиона тона пшеница. “Не са осъществени заради слабото търсене и извънредно ниската цена, която е доста, доста под себестойността, на която е създадена. От предходната година цената е доста надолу по отношение на себестойността и е към 50% надолу, тъй като сега слънчогледът, който стои по складовете себестойността му е към 1000 лв. на звук ”, разясни Проданов.

Той уточни, че сега има възбрана в действие от 2 май за импорт на артикули от Украйна, само че тя касае единствено пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, а нерафинираното и рафинираното олио не са в този забранителен лист и това прави възбраната, по думите му, не толкоз работеща. “Нашите преработватели заместиха суровината с нерафинирано олио и се вижда голям растеж на нерафинирано олио ”, добави ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Според него има задоволително суровина за произвеждане на олио до новата годишна продукция след 3 месеца. Количествата били изцяло задоволителни да се задоволят и вътрешния, и външния пазар.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР