Зърнената сделка между ООН, Москва и Киев е за 120

...
Зърнената сделка между ООН, Москва и Киев е за 120
Коментари Харесай

Блинкен: Русия ще се сблъска с „голям гняв”, ако не продължи зърнената сделка

Зърнената договорка сред Организация на обединените нации, Москва и Киев е за 120 дни и ще работи до 19 ноември. В нея се показват изискванията за експорт на зърно от украински пристанища, блокирани от войната, която Русия стартира през февруари. Това разреши на близо 9 млн. тона зърно да изоставен тези пристанища и облекчи световната хранителна рецесия, провокирана от нашествието.

 

Но несигурността по отношение на това дали съглашението ще бъде възобновено към този момент докара до повишаване на цените на някои хранителни артикули. По време на визитата си в Отава Блинкен сподели: „ Идеята, че Русия в този момент ще каже, че не желае да го продължи, желае да го спре, мисля, че ще бъде посрещната с огромен яд от страните по света, които се възползват от украинско зърно, изключително разрастващите се народи в южното полукълбо. Мисля, че е надълбоко в полза на всички да се уверим, че това зърно може да продължи да излиза от Украйна и сигурно ще създадем всичко допустимо, с цел да поддържаме съглашението “, сподели той.

 

Блинкен означи, че две трети от пратките са отишли в страни, които „ обезверено се нуждаят от това “.

 

Страните по черноморското съглашение са Организация на обединените нации, Украйна, Русия и Турция, само че главните договарящи в договарянията за възобновяване на зърнените доставки са Организация на обединените нации и Москва.

 

Второ съглашение, подписано редом през юли, разрешава износа на съветски храни и торове макар западните наказания, наложени на Москва поради нашествието. Русия се оплаква, че даже със съглашението не е в положение да продава тези артикули заради глобите против нейния финансов и логистичен бранш. Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси, сподели в сряда, че е сдържан оптимист за продължение на договорката.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР