Заразяването със SARS-CoV-2 може да има дългосрочни последици за здравето,

...
Заразяването със SARS-CoV-2 може да има дългосрочни последици за здравето,
Коментари Харесай

С 47% е по-малък рискът от дълъг COVID при ваксинираните лица

Заразяването със SARS-CoV-2 може да има дълготрайни последствия за здравето, даже в случай че протичането на инфекцията е леко или безсимптомно, оповестява plusmen.bg. не престават да имат недоволства седмици или месеци след инфектирането си със SARS-CoV-2 или оповестяват за нови или възвръщащи се признаци след излекуване от епизод на изострен COVID-19.

Особено застрашени са хората, прекарали болестта тежко, както и възрастните (при които имунната система е доста по-слаба), и лицата с хронични болести. Като пост-COVID положение или дълъг Коронавирус се дефинира необятен диапазон от оплаквания/симптоми, продължаващи седмици и даже месеци след първичното възпаление с ковид, извършител на COVID-19, или новопоявили се признаци, които не могат да бъдат обяснени с различна диагноза.

Най-честите признаци при пост-COVID положенията са затруднено или учестено дишане, уморяемост или изнемощялост, чувство за непрекъснато безсилие, усложнения в мисленето и концентрацията (т.нар. „ мозъчна мъгла " ), кашлица, болки в гръдния панер и корема, в мускулите и ставите, главоболие, диария, проблеми със съня, световъртеж, продължаваща във времето загуба на усет и/или подушване, тревога, депресивно въодушевление и други недоволства, които имат влияние върху ежедневните действия на индивида. В научната литература се оповестява и за случаи на смяна в месечния цикъл на дамите, хормонален дисбаланс, косопад, зашеметяване, повръщане и други

Честотата на пост-COVID положенията нараства с напредването на възрастта. Над 50% от засегнатите пациенти са във възрастовата група 74+ година, следвани от тези в групата 65-74 година Важно е да знаем, че децата също страдат от дълъг Коронавирус – съгласно интернационалните данни до ¼ от преболедувалите могат да имат продължаващи във времето признаци.

С нараснал риск от развиването на пост-COVID положения са хората със съпътстващи болести, изключително астма или други хронични белодробни болести, артериална хипертония, захарен диабет, хронични бъбречни болести, затлъстяване. Проучванията са безапелационни, че дамите страдат от дълъг Коронавирус доста по-често от мъжете. Наличието на повече от пет признака през първата седмица от острата фаза на болестта също е обвързвано с по-висок риск от развиване на дълъг COVID-19, без значение от възрастта или пола.

Пациентите с тежко протичане на COVID-19 са изключително склонни да страдат от затруднения на разнообразни органи и системи – разследване от прекараното заболяване (например при не дребен брой лица образните проучвания демонстрират промени в белите дробове месеци след боледуването, като паралелно с това не престават недоволствата от зной, кашлица и др.).

Научните данни демонстрират, че лицата със приключен имунизационен курс са по-защитени от тежко протичане на болестта и от дълготрайни последствия за здравето при зараза със SARS-CoV-2 (дори при положение на ваксинален пробив) спрямо неимунизираните против COVID-19. Според изследване, извършено във Англия, при имунизираните лица рискът от дълъг Коронавирус е с 47% по-малък. Резултатите от изследването демонстрират още, че вероятността от хоспитализация при изцяло имунизираните понижава със 73%.

Повече информация за дълготрайните последствия от COVID-19, както и за хората, при които рискът от следващи затруднения е по-висок, можете да намерите на уеб страницата https://plusmen.bg – част от осведомителната акция „ Плюс мен " на Министерството на здравеопазването за изгодите от имунизациите и имунизацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР