Заразяването на открито е по-малко вероятно, отколкото в затворени помещения,

...
Заразяването на открито е по-малко вероятно, отколкото в затворени помещения,
Коментари Харесай

Проф. Нели Корсун посочи точно на кой ден трябва да си направим PCR тест след контакт със заразен

Заразяването навън е по-малко евентуално, в сравнение с в затворени пространства, само че даже навън човек може да се намира в контакт с други хора при отдалеченост по-малка от метър и половина и тогава е допустимо заразяване, в случай че не се носят маски и не се съблюдава отдалеченост и това оправдава и нуждата от носене на маски навън.

Това сподели за БНР проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория, грип и остри респираторни болести към Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Според проф. Корсун би трябвало да се носят маски и по време на спортни надпревари и да се съблюдава физическа отдалеченост от метър, метър и половина. Около 5% % могат да излъчват инфекционен вирус по-продължително време.

"PCR не би трябвало да се прави незабавно след контакта на даден човек с хипотетично болен или с доказан случай на SARS-CoV-2. Вероятността да даде позитивен резултат е на третия-четвъртия ден след контакта, когато е минало задоволително време да се развъди вирусът и да се потвърди с PCR ", посочи проф. Нели Корсун.

Човек, който е бил в контакт с доказан случай, би трябвало да се самоизолира в продължение на 10 дни, да следи своите признаци и да бъде във връзка със своя лекуващ доктор.

Специфичен признак за ковид е загубата на подушване, акцентира експертът.

"Симптомите на другите респираторни инфекции са доста близки, припокриващи се. Например общите признаци на Covid-19 и на грип са нараснала температура, суха кашлица, при по-тежки случаи ускорено и затруднено дишане или зной, възпалено гърло, мускулни болки, изнемощялост, диария от време на време, най-често при децата, само че съществуват и разлики, които не са безспорни, само че могат да ориентират лекарите "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР