Заразени с хепатит В и С даряват кръв, но не

...
Заразени с хепатит В и С даряват кръв, но не
Коментари Харесай

Донори със заразена кръв! Имат хепатит, но не знаят

Заразени с хепатит В и С подаряват кръв, само че не знаят, че са инфектирани. След като в центровете по трансфузионна хематология я изследват и открият инфекцията, я унищожават, само че не уведомяват донора, че е притежател на рисковия вирус. За това сигнализира пред „ Монитор” председателката на съдружие „ Хепактив " Силвана Лесидренска. В резултат десетки донори на кръв пропущат скъпо време за лекуване и развиват цироза на черния дроб, добави тя.

Такъв е казусът на 36-годишния И. Д. (инициалите са изменени, б.р.). Мъжът е възпален преди 16 години с хепатит В и С. Независимо че два пъти е бил кръводарител, никой не си е направил труда да го уведоми, че е притежател и на двете инфекции.

„ Научих преди няколко месеца, когато отидох да даря кръв за болен другар, описа младият мъж пред „ Монитор “. - Бях шокиран, когато ми споделиха, че в електронната система на кръвния център има отметка, че съм със възбрана за дарителство още от 2001 година, когато е открито, че съм притежател на хепатит В и С “, добавя той.

По думите на И.Д. инфектирането е станало в казармата, защото проучванията му на донаборник били безусловно в нормата. Като боец обаче през 2001 година той станал за пръв път кръводарител, тогава била открита и инфекцията. По време на донаборната си работа той е бил донор на кръв и повторно. Независимо от това обаче не е бил известен за инфекцията.

В документите за кръводаряването се показва и адресът на поделението, в което е служил, и непрекъснатият му домакински адрес. На нито един от тях не беше получено писмо нито от кръвния център, нито от някогашната ХЕИ (сега районни здравни инспекции, б.р.).

Сега на младия мъж следва биопсия и образна диагностика, както и лекуване на двата типа хепатит – А и В.

Случаят на младия мъж не е изолиран. Ако човек е инфектиран, следва да бъде уведомяван персонално от съответния център, както се практикува в Гърция, Англия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Франция, Хърватия и Нидерландия, или да бъде съобщавано както на него, по този начин и на персоналния му доктор, както се прави в Германия, счита Силвана Лесидренска. За тази смяна пациентската организация упорства пред Министерството на здравеопазването. Искане за това е импортирано още предходната година, само че все още решение на казуса няма.

Сега уведомяването при вероятно носителство на хепатит В, С или друга зараза е разказано в Наредба 18, която регламентира кръводарителската активност и Закона за кръвта и кръвните артикули. Според документа „ донор на кръв, чиито резултати от проучване за антиеритроцитни антитела е позитивен, се осведоми и се насочва към персоналния доктор за спомагателни проучвания и съвещания. От същото лице се взема още веднъж кръв при липса на противопоказания и след негативен резултат от проучване за антиеритроцитни антитела, осъществено не по-рано от 6 месеца от първото изследване”. В нея обаче не е упоменато тъкмо по какъв начин лекарят ще бъде известен откакто във формуляра, попълван от искащия, не е посочен телефон и адрес на кабинета му.

Според практиката в този момент това става, като съответният кръвен център уведомява районната здравна ревизия. Тя на собствен ред следва да уведоми персоналния доктор на лицето, разясни директорката на Националния център по хематология проф. Фани Мартинова и призна, че това не е най-перфектният метод. Затова по думите й редица неща в поднормативния документ би трябвало да се трансформират. Проф. Мартинова разясни, че на работна среща, инициирана преди дни от пациентски организации, е станало въпрос и за този проблем, само че към момента не е пристъпено към решаването му.

50 лева санкция следва да отнася доктор или здравно лице, което не е уведомило донора, че в кръвните му проучвания е открита зараза с хепатит В, С или вируса на друго заболяване. При наново нарушаване глобата скача на 100 лв.. Това излиза наяве от Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, обявиха от Министерството на здравеопазването. Директорите на лечебни заведения, които не обезпечават условия за отбрана на здравето на донорите, се санкционират с санкция 500 лева, а при наново нарушаване - с санкция 2000 лева, оповестиха още от здравното ведомство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР