Заравняване на терен с булдозер в парк Бедечка в Стара

...
Заравняване на терен с булдозер в парк Бедечка в Стара
Коментари Харесай

Въпреки забраните заравниха нов терен в парк Бедечка

Заравняване на терен с булдозер в парк " Бедечка " в Стара Загора. В тези територия работи възбрана за всевъзможни сходни действия, а мястото скоро ще върне формалния си статут на парк след съвсем единомислещото решение на Общинския съвет от предходната година и приключването на правосъдните му оспорвания. Няколко сходни опита за заличаване на растителност към този момент са осъдени с санкции от страна на Общината. Парцелите в парка към момента са частни и предстоят замените във към този момент контрактуваните от Общината военни терени.

В момента общинските органи ревизират случая . Най-вероятната причина е, че някой е решил да чисти растителността в имота си. Парцелите обаче са към този момент отредени за парк и наредбата за зелената система на града не позволява сходни дейности . Освен това, тук не се е случило косене, а безусловно унищожаване на тревата, дружно с шубраци.

Проверките ще открият има ли отстранени дървета . Вероятно притежателят ще се позове на това, че решението на Общински съвет за опазване на парка още не е влезнало в действие. То се бави поради неоснователни обжалвания.

 Защитниците на Бедечка избавиха към 300 дка парк
Защитниците на Бедечка избавиха към 300 дка парк

" Запазете Бедечка " последователно ще се преобразува в група за цивилен надзор

Въпрос е кой и на какво съображение е издал позволение и дали изобщо има позволение за премахването на растителността. Вероятно става дума за позволение за пречистване на саморасла растителност и привеждане на имота в естествен тип. Това обаче може да значи само косене и кастрене, само че не и разораване на терена. Случилото се наподобява на злопаметен и показателен акт .

Междувременно Общината и държавното управление се споразумяха за военни терени, в които притежатели на парцели в парк " Бедечка " ще получат подмяна. Така се реализира решение, преференциално за всички страни в сагата.

Парк " Бедечка " е зелена територия със стотици декари и хиляди дървета, с алеи и река . След неуместна реставрация паркът е предназначен за застрояване. Последваха митинги и две следващи решения на Общински съвет за връщане на статута на парк. Междувременно имаше и референдум и макар че не доближи високия законов предел, кметът Живко Тодоров съобщи, че ще се съобрази с него .

След приключването на оспорванията в съда, паркът следва да бъде отразен в общия организационен проект . Решението на локалния административен съд се чака до седмици.

 Делата против строителната възбрана в Бедечка дефинитивно изгубени
Делата против строителната възбрана в Бедечка дефинитивно изгубени

Върховен административен съд остави в действие решенията на Административния съд в Стара Загора
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР