Зарът е малък многостенен предмет, предимно куб, който при хвърляне

...
Зарът е малък многостенен предмет, предимно куб, който при хвърляне
Коментари Харесай

Страните на зарчето

Зарът е дребен многостенен предмет, най-вече куб, който при мятане демонстрира инцидентно цяло число, като всяка стойност, от 1 до 6, е еднообразно евентуална.

В доста игри, като да вземем за пример военачалник и барбут, заровете са централен детайл. Те извършват основна роля и в редица настолни и хазартни игри.

Върху всяка от шестте страни на зара са маркирани друг брой точки, символизиращи числата от 1 до 6. Обикновено се съблюдава правилото на конструиране, при който сборът от цифрите на срещуположните страни на-често потребления шестостенен зар постоянно е 7.

Видове зарове

Наред с най-разпространения шестостенен зар и потребления при настолната ролева игра ABOREA десетостенен, съществуват още няколко повече или по-малко използвани зарове. Независимо от външния им тип се разграничават зарове с две (монета), 4, 8, 12, 20, 30 или 120 страни. През 18. век в Китай от заровете се ражда доминото. Една плочка домино в действителност произлиза от две от страните на зара.

Освен това съществуват:

Лъжливи зарове : манипулирани зарчета, нормално употребявани от измамници. Най-честите операции съставляват слагане на дребни тежести на едната вътрешна стена на зара, с цел да пада той по-често на дадена страна. С такива зарове си служат и фокусниците, чиито номера целят избран резултат.

Майсторски зарове : зарчета, на които нежеланите числа са сменени с мечтани.

Специфични зарове : Към тях спадат тематичните комплекти, употребявани за ролеви игри, зарчетата с уеднаквен дизайн, както и тези със знаци вместо числа.

Любопитен факт: За игра на табла в Гърция за първи път се упоменава в епоса на Омир. Паламид, трагичният Омиров воин, постоянно се загатва като изобретател и занаятчия на доста настолни игри - той е измислил зарчетата, а табла без зарчета не може. По време на разкопки в град Ур откриват една украсена с орнаменти дъска за игра, която е най-древната дъска за табла.

Цветелина Велчева


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР