Заради засиления мигрантски поток в Кипър 2022 г. вече е

...
Заради засиления мигрантски поток в Кипър 2022 г. вече е
Коментари Харесай

Рекорден брой молби за убежище в Кипър заради мигрантската вълна

Заради засиления мигрантски поток в Кипър 2022 година към този момент е рекордна по броя на подадените молби за леговище, както и от депортирани противозаконни мигранти, заяви БНР. Кипърските управляващи концентрират напъните си за връщане на влезлите незаконно в страната, с цел да облекчат натиска върху приемните бежански центрове и системата за обществени грижи.

До края на юли в Кипър са подадени над 13 800 молби за леговище, което е съвсем двойно повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Броят на заявките през първите седем месеца на тази година е с близо 500 повече, в сравнение с за цялата 2021 година

Най-много търсещи леговище - съвсем 2300, са жители на Конго, следвани от пристигналите от Нигерия. Сирия, която бе първа през предходната година, към този момент е на трета позиция.

Връщанията на противозаконни мигранти също се усилиха внезапно тази година, оповестиха от Вътрешното министерство.

До 20 август съвсем 3700 чужденци, търсещи леговище, са били депортирани или върнати в страните им непринудено, по данни на полицията. Това е с 60% повече спрямо цялата предходна година и 8 пъти повече по отношение на 2019 година

Кипърските управляващи ползват проект за поощряване на доброволното връщане на жители на трети страни, показаха от Вътрешното министерство. На съгласилите се да изоставен Кипър се изплаща еднократна сума от 1000 до 2000 евро.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР