Заради тежестта на своите небостъргачи, Ню Йорк вероятно потъва. Това

...
Заради тежестта на своите небостъргачи, Ню Йорк вероятно потъва. Това
Коментари Харесай

Ню Йорк потъва заради собствената си тежест

Заради тежестта на своите небостъргачи, Ню Йорк евентуално потъва. Това излиза наяве от изследване, което предизвестява, че по-нататъшните допълнения към силуета на града единствено ще влошат казуса.

Изследването демонстрира, че Голямата ябълка тежи 762 милиона тона

Това премерване евентуално е ласкателно към Ню Йорк, защото то включва тежестта единствено на милионите здания на, само че не и неговите пътища, мостове и разнородни стълбове за лампи, макар че те нормално ползват по-малко напън върху земята.

„ Масата на пътя е по-широко разпределена “, изяснява Том Парсънс, геофизик от Геоложката работа на Съединени американски щати, който беше водещият създател на проучването, представен от The Times „ Небостъргачите упражняват доста по-голям напън. “

Най-общо казано, Ню Йорк, както и други елементи на източното крайбрежие, потъва с към 1-2 милиметра годишно. Но Парсънс и неговите съавтори, трима океанографи от университета на Роуд Айлънд, считат, че забележителната маса на града също способства за потъването.

„ Целта на този документ е да се увеличи осведомеността, че всяка спомагателна висока постройка, издигната на крайбрежието, реката или езерото, може да способства за предстоящ риск от наводнения “, се споделя в изследването, оповестено този месец в списание Earth’s Future.

Авторите на новото изследване, The Weight of New York City: Possible Contributions to Subsidence From Anthropogenic Sources, споделят, че множеството от най-големите здания в Манхатън са „ закотвени към скалната основа “ и не способстват за продължаващото слягане. Всяко поглъщане или компресия, породено от такива здания, се случва незабавно откакто са издигнати, „ което значи, че не чакаме да забележим продължаващо слягане при някои от най-големите натоварвания, в случай че скалната основа не се напука мощно “, само че други елементи на града са построени върху пластове от почва.

„ На места към Бруклин и Куинс можете да видите много бързо слягане “, изяснява Парсънс. „ Северната част на Стейтън Айлънд също демонстрира признаци на по-бързо поглъщане, макар че към момента не е ясно за какво. Това е нещо, което към момента не разбирам “, прибавя Парсънс.

Етикети: Ню ЙоркСАЩ
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР