Заради стремежа към (икономическо) благоденствие, китайците вече забравят да си

...
Заради стремежа към (икономическо) благоденствие, китайците вече забравят да си
Коментари Харесай

Вижте защо в Китай вече предлагат 4-дневна работна седмица

Заради устрема към (икономическо) благополучие, китайците към този момент не помнят да си почиват. Това е едно от главните изводи от отчет на Китайската академия за публични науки. Учените обаче оферират " лекуване " на " заболяването " - 4-дневна работна седмица и повече почивни дни, като това би трябвало да стане до 2030 година, написа БГНЕС.

В отчета на Академията се означават отрицателните трендове чиновниците постоянно да работят от 9 часа сутринта до 9 часа вечерта шест дни седмично. Постоянната ангажираност и нужда от наличие в офиса са принудили китайците към този момент да не отделят време за личностно развиване и за другарство с другари и семейство, което в бъдеще може да докара до появяването на умствени болести.

Експертите са на мнение, че 36-часовата работна седмица ще докара до по-висока работна успеваемост, а също и до образуване на по-благоприятна среда за щастието на нацията. За повишение на качеството на живот от най-голяма значимост е хората да получат опция да си почиват. В отчета се разгласяват и резултатите от допитване, съгласно което 40,1% от китайците въобще не разполагат с годишен заплатен отпуск. Едва 31,1%, най-вече заети в бюджетната сфера, имат действителната опция годишно да употребяват заплатен отпуск.

Учените считат, че първият стадий от прехода към 4-дневна работна седмица би могъл да бъде осъществен в интервала 2020-2025 година. За задачата е належащо крупни и междинни държавни институции, най-вече от региона на Източен Китай, пилотно да вкарат новото работно време.

Китай е една от последните страни, които вкараха 5-дневната работна седмица. Допреди 23 години два следващи работни дни бяха нещо извънредно за китайците, а нормата беше 6-дневната работна седмица.

Общественото мнение в Китай е разграничено по отношение на предлагането за 4-дневна работна седмица. За мнозина, изключително в областта на обслужването, приходите им зависят от отработеното време и положените старания и те най-много споделят максимата, че който не работи не би трябвало да яде.

" Работя по 10-12 часа всеки ден. За месеца имам най-много три почивни дни, само че това ме устройва. В нашата работа е по този начин: работиш - изкарваш пари, почиваш си — не получаваш нищо. Затова съм на мнение, че сходни хрумвания за редуциране на работната седмица не значат нищо. Това се отнася повече до " белите якички ", споделя Ма Цянмей, която работи като масажистка.

Източник: еxpert.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР