Заради скока на цените на електроенергията и кризата в сектора

...
Заради скока на цените на електроенергията и кризата в сектора
Коментари Харесай

Какво се случва с ПАВЕЦ Чаира и другите централи под Белм...

Заради скока на цените на електрическата енергия и рецесията в бранша през последните месеци все по-често се повдига тематиката за огромните държавни ВЕЦ-ове, които не работят на цялостна мощ. Техният ток е на ниска цена и може да се пусне на пазара тъкмо в моментите, когато търсенето е най-голямо, тъй че да намали разноските за бизнеса. Това обаче не се случва, тъй като огромна част от оборудванията са в ремонт от две-три години и вървят с огромно забавяне.

Най-голямата помпено-акумулаторна Водноелектрическа централа освен в България, само че и в Югоизточна Европа - " Чаира ", работи единствено с 25% от потенциала си. Три от четирите ѝ помпи не действат - две от тях заради планов ремонт, а другата поради повреда от месец август. Централите " Белмекен ", " Сестримо " и " Момина клисура " пък могат да се употребяват едвам на половина поради продължаващата от 2018 година рехабилитация, написа " ".

Освен да обезпечават електрическа енергия за пазара, тези мощности играят и основна роля за балансирането на цялата електроенергийна система на страна - в случай че има дефицит, бързо могат да го покрият, а в случай че има остатък на ток (особено през нощта, когато и цената е по-ниска) помпите могат да се задействат в противоположен режим и да изпомпват вода нагоре, с цел да разтоварят енергийната система. Без тези ВЕЦ-ове ролята на балансьор се извършва главно от Топлоелектрическа централа " Варна " на Ахмед Доган и обвързваните с Христо Ковачки централи. А поради това има и подозрения, че ремонтите на ВЕЦ-овете в каскада " Белмекен " се бавят съзнателно.

Ремонти, периоди, безмълвие

Още в края на октомври " Капитал " изпрати въпроси до Националната електрическа компания, която е притежател на огромните държавни водни централи, във връзка ремонтите и периодите по тях. От НЕК обаче не дадоха отговор, а обществената информация по проблема е много лимитирана, защото няма извършени публични поръчки и надлежно няма по какъв начин да се видят документите по възлагането на ремонтите, анексите към тях, периодите и стойностите. Причината за последното пък е, че част от финансирането за целия план по рехабилитацията на комплекса " Белмекен - Чаира - Сестримо " дружно с Водноелектрическа централа " Въча " - 26.6 млн. евро, е обезпечено от Международния фонд за подкрепяне на извеждането от употреба на атомни мощности в АЕЦ " Козлодуй ", като админ е Европейската банка за възобновяване и развиване. Останалите съвсем 16 млн. евро са лично финансиране от НЕК.

Ремонтът на " Чаира " е предоставен от НЕК през април 2019 година на австрийския консорциум ABB - VOITH против 13.8 млн. евро. Тогава това решение провокира известни полемики, тъй като държавната компания не притегля за ремонта Toshiba, които са производителят на помпите и елементите, само че по този начин или другояче японците не са взели участие в търга, а и цялата процедура е била под контрола на Европейска банка за възстановяване и развитие. Срокът за осъществяване на този контракт е 38 месеца и би следвало да завърши през юни 2022 година По информация на " Капитал " обаче има удължение на периодите поради ковид и усложненията с доставките.

Рехабилитацията на каскадата " Белмекен - Сестримо - Момина клисура " пък е предоставена през май 2018 година на хърватско-чешкия консорциум KONČAR KET - ČKD BLANSKO - RUDIS. Стойността на контракта е 20 млн. евро и включва ремонт на ПАВЕЦ " Белмекен ", Водноелектрическа централа " Сестримо " и Водноелектрическа централа " Момина клисура ", както и произвеждане, доставка, монтаж, авторски контрол, конфигурация, изпитване и стартиране в употреба на уреди и системи за трите централи. Срокът за осъществяване е 28 месеца или до края на 2020 година Последното публично изказване за този план е от октомври 2019 година, когато тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова удостоверява, че крайната дата за осъществяване на контракта за целия план е 13.11.2020 година Заради корона рецесията обаче и този контракт е бил продължен, като по информация на " Капитал " дейностите ще приключат след месец - през декември.

Защо е значимо?

Мощността на ПАВЕЦ " Чаира " идва от 4 синхронни елемента " Тошиба ", всеки с мощ 210 мВт в турбинен режим и 186.2 мегавата в помпен режим, като това я прави най-голямата сходна централа в Югоизточна Европа. От април 1995 година са в употреба I и II елемент, а от август 1999 г.- III и IV елемент.

Основната функционалност на каскадата - сред язовир " Белмекен " и язовир " Чаира " водата се спуска по големи тръби от височина 700 м - е да обезпечи еластичност на енергийната система на денонощна база и да замества при повреди огромни мощности като Топлоелектрическа централа и АЕЦ. Голямото преимущество на ПАВЕЦ е, че може да се задейства или стопира извънредно бързо за разлика от които и да било други мощности. С построяването на язовир " Яденица " опциите за потреблението на " Чаира " могат да се усилят двойно, само че през последните 5 години този план буксува.

Освен " Чаира " от язовир " Белмекен " потегля и другата каскада - ПАВЕЦ " Белмекен ", Водноелектрическа централа " Сестримо " и Водноелектрическа централа " Момина клисура ". От начало водата минава през първата централа, по-късно през втората и най-после - през третата. Общата мощ е 735 мВт, а в помпен режим - 104 мегавата.

Или общо целият комплекс би могъл да работи с мощ 1575 мВт, като за съпоставяне - АЕЦ " Козлодуй " има потенциал 2000 мегавата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР