Заради противоречието да се финансира строеж с европейски средства в

...
Заради противоречието да се финансира строеж с европейски средства в
Коментари Харесай

Започва международна подписка в защита на българското Кресненско дефиле


Заради несъгласието да се финансира градеж с европейски средства в зона, предпазена от самото европейско законодателство, WeMove.EU и сътрудниците им приканват и в двете направления целият трафик, с изключение на локалния, да се отстрани от дефилето, а автомагистралата да се построи напълно отвън него. Подписката е адресирана до Европейската комисия и комисар по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Велла и комисар за районната политика Корина Крецу. В нея от петък, 15.03, са събрани 90 хиляди подписа.

“Призоваваме ви да гарантирате, че европейските закони за запазване на природата ще бъдат зачитани и девствената котловина на Кресненското дефиле в България ще бъде избавена от заличаване. ” се споделя в посланието на WeMove.EU.

Магистрала, която минава през Кресненското дефиле освен ще унищожи неповторимата естествена зона, само че и ще приключи всяка опция за развиване на резистентен туризъм — долината на Струма е едно от дребното места, подобаващи за рафтинг в България, да вземем за пример. Освен това ще има отрицателно влияние върху близките села, намалявайки качеството на продукцията и прекъсвайки естествените обходи до нивите и градините, създавайки опасности от пътни злополуки. На срещи с локалните хора от град Кресна, те показаха безпокойството си, че пътят им към основния за тях районен център Благоевград ще бъде извънредно усложнен по този метод.

Случаят за Кресненското дефиле към този момент е под наблюдаване на Бернската спогодба, която в края на предходната година  остави наблюдението върху случая. В момента жители и представители на неправителствени организации апелират решението по Оценка на въздействието върху околната среда, взето в края на предходната година.

От Коалиция “Да спасим Кресненското дефиле ”, както и хора от района, ясно декларират, че опция е допустима, належащо е предпочитание от виновните институции.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР