Заради проекта АЕЦ Белене управляващите възнамеряват да откъснат 6000 декара

...
Заради проекта АЕЦ Белене управляващите възнамеряват да откъснат 6000 декара
Коментари Харесай

Отец Кортези: Ще подарим ли на „Росатом“ 6000 декара от парк „Персина“?

Заради плана АЕЦ ”Белене ” ръководещите имат намерение да откъснат 6000 декара от естествения парк ”Персина ”, населяван от предпазени типове. За това предизвестява отец Паоло Кортези във Facebook, като приканва жителите да не позволяват погубването на естествено благосъстояние поради ползите на ”Росатом ”.
" Как ще реагирате на тази (истинска) вест??? България ще подари на " Росатом " 6000 декара на Парка край Дунава, за градежа на АЕЦ БЕЛЕНЕ ", написа отец Кортези в обществената мрежа.

" Аз мълча. Ти мълчиш. Той мълчи. Ние мълчим. Вие мълчите. От 1981 година те не престават да унищожават Белене и природата ни... " - установи с мъка свещеникът, посветил години от живота си на Белене.

Реакцията му е провокирана от оповестените проекти на локалната община за понижаване на територията на естествения парк, макар че тази година там гнездят рекорден брой къдроглави пеликани, които са предпазен тип. Инициативата за това е на Министерството на околната среда и водите. Тя ще бъде подложена на публично разискване на 12 септември в постройката на община Белене.

До 7 септември могат да се показват стимулирани писмени мнения, възражения и оферти до екоминистъра Нено Димов.

" Пишете, жители! Да защитим природата, да браним естествен парк Персина от непознати ползи! НЕ на намаляването на Парка! В едномесечен период заинтригуваните лица могат да показват на Министъра на околната среда и водите и на Директора на РИОСВ-Плевен стимулирани писмени мнения, възражения и оферти по отношение на плана на заповед. " - приканва отец Кортези.

Плановете плануват ампутиране на площи от парка - по самодейност на община Белене и Министерството на енергетиката, и добавяне на нови площи, препоръчани от Изпълнителната организация по горите, която е принципал на естествен парк " Персина ". Равносметката демонстрира обаче, че в случай че процедурата не бъде спряна, площта на парка ще намалее.

Авторите на предлагането настояват, че земята, планувана за изключване от парка нямала " консервационна значителност, изразяваща се в съществуване на скъпи растителни и скотски типове и естествени местообитания ".

Междувременно от Българското сдружение за отбрана на птиците оповестиха, че през тази година в парка има рекорден брой гнездящи двойки къдроглави пеликани - 24. Те са отгледали 30 дребни пеликанчета, които сполучливо са отлетели през юли.

" Природата се пази, не се продава. Природата се посещава, не се подарява. Природата се обича, не се изнасилва. Да живее беленската природа! " - написа още отец Кортези.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР