Заради продължаващото поскъпване на горивата, превозвачите също готвят по-високи цени

...
Заради продължаващото поскъпване на горивата, превозвачите също готвят по-високи цени
Коментари Харесай

Колко повече ще плащаме за транспорт след ръста в цените на горивата

Заради продължаващото повишаване на горивата, превозвачите също готвят по-високи цени на билетите.  Автобусният отрасъл към този момент анонсира растеж до 50% в цената на градските и междуселските пътувания. А поради растящите разноски предизвестяват, че доста обитаеми места могат да останат без рейсове или с разредено разписание.

Нагоре потеглят и цените на пътуването с такси, аероплан, както и на куриерските услуги и интернационалните транспорти. Колко повече ще плащаме за превоз?

Нови цени на билетите за рейс от през днешния ден

Всеки растеж на колонката бързо се усеща от превозвачите.

„ Виждате, че горивото всеки ден се подвига – от през вчерашния ден до през днешния ден 20 ст. е разликата. Билетите не са променяни може би от 10 години. Крайният клиент ще понесе тази разлика неизбежно ”, споделят превозвачи пред NOVA.

 istock istock
Само за първата седмица на войната най-масовите горива нарастнаха с към 7 %. Първи на новите цени реагираха автобусните компании. И към този момент пресмятат по-високите разноски.

„ Самото гориво, според от вида транспорт, се отразява сред 40 и 60% в крайната калкулация. Иначе казано – в случай че цената на горивото се усили с 50% - цената в калкулацията би следвало да се усили с 25%. 95 % основно от междуселищните транспорти, се правят с рейсове, които са на дизел – градските линии в обособените обитаеми места се правят главно на метан. Там нарастването е още по-драстично – с повече от 100% ”, изяснява Георги Атанасов, който е шеф на автобусен транспортьор.

Заедно с горивата, нагоре вървят и другите разноски за сектора, пресмятат превозвачите.

 istock istock
„ Стойността на осигуровките, нарастването в заплатите на тези чиновници, нарастването в цената на аварийните елементи, които се влагат в ремонта. Общо взето напоследък всичко се е нараснало в пъти. В взаимозависимост от вида превоз – дали той е междуселищен или градски, сред 60 и 70% се повиши себестойността на услугата ”, изяснява Атанасов.

И готвят повишаване на билетите по всички линии в страната. И то до дни.

Сметките демонстрират, че билетите ще нарастнат с сред 10 и 50% - според от дистанцията и пътникопотока. Но са безапелационни, че растежът ще е доста по-малък от този на разноските им.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР