Заради поскъпването на живота в последната година – харчим ли

...
Заради поскъпването на живота в последната година – харчим ли
Коментари Харесай

Заради поскъпването на живота в последната година – харчим ли спестяванията си?


Заради повишаването на живота в последната година – харчим ли спестяванията си? Малките депозити у нас понижават.

Домакинствата у нас не престават да пестят. Последните данни на Българска народна банка демонстрират, че депозитите към този момент доближават близо 73 милиарда лева
Кои са най-масовите депозити?Защо дребните спестявания понижават?
Кои са най-масовите депозити

Справка на businessnovinite.bg  в данните на Българска народна банка демонстрира, че най-масовите депозити са до 1000 лева В близо 5 млн. сметки у нас са спестени суми под 1000 лева, като не е наложително да са с друг титуляр. Броят на така наречен дребни депозити обаче трайно понижава.

От 5,9 млн. сметки със спестявания до 1000 лева през 2019г., в края на 2022г. броят на дребните депозити пада до 4, 9 млн. броя. Общият размер на сумите по тях също понижава насам. Тенденцията се обръща леко в последното тримесечие на 2022 година Така от 812 хиляди лева. в края септември по сметки до 1000 лева то в края на декември има леко повишаване и общият размер на малките депозити става 818 хиляди лева

Какво значи това?

Тъй като и броят на депозитите понижава, а също и размерът на сумите в тези сметки,  през по-голямата част от времето, то можем да мислим, че поради рекордното повишаване на живота доста от хората със спестявания до 1000 лева е трябвало да харчат от белите пари за черни дни, с цел да покриват разноските си.

Не е изключено и сумите по някои от тези депозити в действителност да са нарастнали и по този начин да са попаднали в рубрика от 1000 до 2500 лева, където след месеци на спад се следи прочут растеж в края на 2022г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР