Заради покачващите се цени на енергията, суровините и труда, на

...
Заради покачващите се цени на енергията, суровините и труда, на
Коментари Харесай

Белгийците трябва да плащат повече за любимите си пържени картофки

Заради покачващите се цени на силата, суровините и труда, на белгийците им се постанова да заплащат повече за своята обичана храна – пържени картофки или картофени пръчици.

Белгия е най-големият експортьор в света на картофки и други замразени картофени артикули, като в страната всяка година се обработват 5.3 млн. тона картофи и се изпращат към клиенти в над 160 страни.

"Картофките, несъмнено, са толкоз значим артикул за Белгия, че в прочувствен проект, когато порцията нараства с 10 или 20 цента, това е доста по-съкрушително от повишаването на пералня или чифт обувки, " споделя пред Ройтерс Бернар Льофавр, президент на националния профсъюз на производителите на пържени картофки.

Освен с високите цени на силата, които засягат семейства и бизнес съвсем на всички места, белгийците би трябвало да се преценяват и със възбраната за потреблението на вилици и чинийки за еднократна приложимост, които обичайно са желани при потреблението на картофки.

"Ние имаме потребност от газ, с цел да подготвяме картофки. Не можеш да пържиш картофки със свещ, " споделя Льофавр, който чака цените да се повишат с към 10% в идните месеци, откакто през последните две години останаха съвсем без смяна.

Пандемията от ковид също по този начин докара до дефицит на сосове, включително и на майонеза, които са считани за наложителни от белгийците, когато употребяват картофки.

За Бертран Баласи, който предлага картофки в улично заведение в Брюксел, покачването на цената е неизбежно.

"Има нараствания в цените на доста неща, като лой, картофи, сила. Така че даже и да знаем, че цената на картофките е алегорична, ние може да се наложи да я вдигнем, с цел да можем да продължим да предлагаме първокласен артикул, " споделя Баласи пред Reuters.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР