Заради по-скъпото билетче в столицата и студаФирми отказват една на

...
Заради по-скъпото билетче в столицата и студаФирми отказват една на
Коментари Харесай

Криза с такситата в София - чакат ги вече по 30 минути

Заради по-скъпото билетче в столицата и студа

Фирми отхвърлят една на всеки 10 поръчки поради липса на коли

Жълтите коли в столицата са 6000 - с 400 повече от януари 2017 година, когато отпаднали 1000 поради нови
условия за патентен налог

20% не работят през декември поради прегледи и сервиз на фискалните апарати

Делничен ден - Албена и Мария се пробват да си поръчат такси. Звънят на три от най-големите компании в София, до момента в който най-после след 30 мин очакване въпреки всичко съумяват да им обезпечат кола. Това описаха читателките на публицистичния телефон на “24 часа ”.

В почивни или празнични дни е още по-трудно да се хване такси, споделиха други читатели. И показват напълно свеж образец - в събота към 19 ч се пробват в продължение на 40 минути да се свържат с някоя от таксиметровите компании. Звънят на телефонните номера на 9 компании, само че се оказва, че това е невъзможна задача.

Репортер на “24 часа ” пък видя на таблета в таксиметров автомобил над 60 адреса, изпратени от диспечер и от онлайн приложението от цяла София, множеството бяха неотворени.

Жълтите коли са намалели фрапантно, само че потреблението им се е нараснало поради повишаването на билета за градски превоз и поради студеното време, настояват от фирмите.

В момента в София има към 6000 таксиметрови автомобила. Според някои компании тази година са се нараснали с 400. Само че при започване на 2017 година броя понижа с 1000 поради новите условия за патентен налог.

В делнични дни диспечерите ни отхвърлят една на всеки 10 поръчки поради дефицита на коли, изяснява Емил Игнатов, началник на една от огромните компании в София.

В пиковите часове - от 7 до 10,30 ч и от 17 до 19 ч

хващането на

такси към този момент

ставало

проблематично

След повишаването на билета за градски превоз на 1,60 лева возенето с такси станало по-изгодно. Според Игнатов все по-често няколко индивида се сплотяват и вземат такси до работа и им излиза на същата цена, в случай че всеки от тях си хване настрана рейс или метро. Стига се до такава степен, че и корпоративни клиенти се оплакват от липса на таксита. Опитваме се те да са приоритет, само че водачите са еднолични търговци и не можеш да ги задължиш да вземат клиент, в случай че не им е на сметка. Фирмата през тази година е нараснала колите със 100.

Но и през декември 2016 година е имало внезапно нарастване на клиентите, изяснява Игнатов, по този начин било по Нова година, на Ивановден и Йордановден през януари.

Увеличеният трафик през декември в София поради многото пазаруващи от провинцията, също оказва въздействие на такситата, твърди Калин Кокошаров - началник на друга огромна компания. Само тази компания през 2017 година е пуснала още 200 автомобила. И предлага

да се употребява

мобилно

приложение,

тъй като през него клиентът може да следи коя е колата, къде се намира и по кое време ще дойде. Препоръчва и вайбър чат. Остава въпросът по кое време водачът ще отвори поръчката.

Кокошаров споделя още, че с въвеждането на патентния налог пазарът се е регулирал. Сега общината би трябвало да се погрижи за инфраструктурата - да направи стоянки и зарядни станции за електрически автомобили, тъй като следващата година те ще влязат по-сериозно в бизнеса на такситата.

Тапи блокират такситата, счита и ръководителят на съюз “Такси ” Кирил Ризов и сочи за образец с новите велоалеи на ул. “Раковски ”.

Все по-малко

таксита работят

денем,

пренасочват се през нощта да возят клиентите от заведенията. Предпочитат това, в сравнение с да стоят в тапи, твърди Ризов.

“Трафикът през декември е непоносим. На фона на заминаващите от София коли идващите са 4-5 пъти повече. В последните една-две седмици това породи трафика. Градът е претъпкан от пазаруващи за празниците. Това са и обясненията на таксиметровите водачи, а те са хора, които виждат всичко на пътя. ”

Това съобщи Румен Крумов, началник на Националния съюз на превозвачите.

Друга причина били предколедните празненства. Тогава хората си оставяли колите, разчитали на таксита, а това изисквало обезпечаването на огромен брой коли за малко време. И множеството били пренасочвани към тези поръчки, а

на останалите

клиенти им

се налагало

да чакат

Според Спас Атанасов - ръководител на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи, през декември се вадят разрешителни от общината за идната година и се заплаща патентен налог от 850 лева

Някои водачи го заплащат през януари или даже през февруари, когато съберат пари. Миналата година

през януари

липсвали сред

10 и 15% от

такситата

поради неплатен налог, споделя превозвачът.

Пак през декември е времето, когато колите минават на механически обзор. Фискалните апарати първо се преглеждат в сервиз, по-късно би трябвало да бъдат оценени в Държавната организация за метрологичен и механически контрол, а тези, които са префискализирани - и през “Автомобилна администрация ”.

Въпросните държавно-общински процедури отнемали общо най-малко 2-3 дни. Което значи, че в последния и най-натоварен месец на годината всеки ден към 20% от колите ги няма на пазара, пресмята Атанасов.

Няма да се качват цените, само че упорстват за минимални цени

Не се чака смяна на цените на такситата, споделят превозвачите. Тарифите на огромните компании се към 77-79 ст. на километър дневна плюс-минус и към 88 ст. нощна цена. От пет години цените не са променяни и макар че на някои им се искаше да се усилят да българското европредседателство, това няма да се случи.

Само две компании возят на цени от 59 и 69 ст. на километър, само че колите са по-нисък клас. Въпреки това по-ниската цена нервира останалите. Фирмите и браншовите организации на такситата желаят за София да има минимална цена. Общинския съвет дефинира оптималната на километър от 1,30 лева за на ден возене и 1,60 лева за през нощта. Това е мярка против така наречените копърки, които возеха най-често от летището до център за 60 че и 100 лева главно чужденци.

След въвеждането на тавана на цените копърките понамаляха, само че има ткива, които возят на оптималната цена от 1,30 лева на км.

От известно време браншът договаря със столичния общински съвет за минимални цени. Първо са предложили 1 лев дневна и 1,14 лева нощна цена, сподели Спас Атанасов. Но от общината обмислят самостоятелна институция да направи калкулации и да дефинира цената. Тя се прави на база на цената на колите. Според други обаче казусът е, че е мъчно д се дефинира междинна цена, защото в София се движат таксита, които костват от 3000 до 50 000 лева

Според Спас Атанасов може да се вземе за репер цената във Варна, която е 75 ст., при налог там 690 лева В София данъкът е 850 лева, което значи минимална цена от 92 ст. за дневна цена. Други като Ризов да вземем за пример считат, че сегашната цена от 77 ст. за дневна и 88 ст. нощна цена би трябвало да стане минимална. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР