Заради очаквания залез на въглищните централи и все по-големите изисквания

...
Заради очаквания залез на въглищните централи и все по-големите изисквания
Коментари Харесай

Борисов показва АЕЦ "Козлодуй" и "Белене" на енергийни експерти от САЩ

Заради упования залез на въглищните централи и все по-големите условия към замърсителите на околната среда нуклеарната енергетика се явява освен опция за диверсификация в енергетиката, само че и значима за енергийния баланс. Това е оповестил министър председателят Бойко Борисов при срещата си с специалисти от Държавния департамент и от Държавния департамент по енергетика на Съединени американски щати, които са на посещаване в България. На диалога участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

" Най-важното е, че президентът Тръмп разбра, окуражи ни, че като членове на НАТО сме извънредно лоялни и положителни сътрудници за образец. Второ - че Балкански поток и интерконекторът с Гърция не се бият, а се подкрепят за същинската диверсификация на целия район. И трето - че нуклеарната енергетика не би трябвало да живее под някакви канони, изключително когато приказваме за зелени сили, непорочност на въздуха, качество на живот ", сподели министър председателят, представен от държавната пресслужба.

Борисов бе признат от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в края на ноември. Енергийните специалисти са тук вследствие на договореностите, реализирани в границите на срещата на двамата, показва пресслужбата.

" Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, изключително в този момент, когато Европейска комисия приема проекта за " Зелена Европа ". Така че " Белене " и " Козлодуй " стават две извънредно значими площадки освен за диверсификацията, само че и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години ", подчертал Борисов.

Според него нуклеарната енергетика би могла да бъде добра основа за развиване на партньорството сред двете страни.

Заместник-помощник държавният секретар в Бюрото по интернационална сигурност и неразпространение към Държавния департамент на Съединени американски щати Ан Гензър подчертала върху доста положителната среща, която министър председателят Борисов е провел с президента Тръмп. " Хората във Вашингтон още приказват за нея. Изглежда доста сте ги впечатлили. Моят шеф Кристофър Форд, с който се срещнахте, също има доста положителни усещания ", споделила Гензър.

В понеделник енергийните специалисти от Съединени американски щати са посетили площадката на АЕЦ " Белене ". Целта на визитата им е да се срещнат с елементи от работата на енергийните предприятия в България. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е показала на делегацията техническите параметри на плана АЕЦ " Белене " и е подчертала опита на страната в областта на нуклеарната енергетика с сполучливото ръководство на атомната електроцентрала " Козлодуй " " при най-високи стандарти на сигурност ".

През идващите дни американските специалисти ще посетят Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и АЕЦ " Козлодуй ".

По време на срещите е било посочено и че през тази година България за първи път е доставила полутечен природен газ с генезис Съединени американски щати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР