Заради обстановката по границата с ЕСЛукашенко умишлено излагал на опасност

...
Заради обстановката по границата с ЕСЛукашенко умишлено излагал на опасност
Коментари Харесай

Брюксел разширява санкциите за Беларус

Заради ситуацията по границата с Европейски Съюз
Лукашенко съзнателно излагал на заплаха живота на хората

Минск плаши с ответни ограничения

Съветът на Европейски Съюз разгласи през днешния ден, че ще разшири глобите против Минск поради ситуацията по границата на Европейски Съюз с Беларус, съобщи Българска телеграфна агенция.

С решението се допълват индикаторите за включване в европейските санкционни описи. Европейски Съюз ще може да лимитира физически и юридически лица, които провеждат или способстват за действия на режима на непризнатия от Европейски Съюз президент Александър Лукашенко, свързани с нелегално прекосяване на европейските външни граници.

В известието се регистрира, че Европейският съвет отхвърля опитите на непознати страни да употребяват мигрантите за политически цели. Допълва се, че Лукашенко съзнателно излага на заплаха живота на хората и разпалва рецесията по външните граници на Европейски Съюз, с цел да отвлече вниманието от репресиите и нарушаванията на човешките права в Беларус.

Европейски Съюз вкара наказания против Минск от октомври предходната година, които последователно уголемява. Наказателните ограничения бяха подхванати поради непризнатите президентски избори в Беларус от август 2020 година и гоненията против мирни протестиращи, представители на опозицията и публицисти.

Общо 166 физически и 15 юридически лица са обхванати от европейските наказания, като измежду тях са Александър Лукашенко и неговият наследник и консултант по националната сигурност Виктор Лукашенко, а също и други представители на държавното управление. Санкциите включват възбрана за пътешестване и запор на имущество в Европейски Съюз.

През юни Европейски Съюз вкара възбрана за прехвръкване в европейското въздушно пространство и на достъпа до европейски летища за беларуски авиопревозвачи.

Лукашенко от своя страна съобщи, че Беларус ще предприеме ответни ограничения, в случай че Европейски Съюз є наложи нови наказания. Според него “конфликтът на границата с Полша се нагнетява”, с цел да може да бъде въвлечена в него и Русия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР