Заради незаконосъобразни действия на БАБХ се възстановява на ГКПП Капитан

...
Заради незаконосъобразни действия на БАБХ се възстановява на ГКПП Капитан
Коментари Харесай

ВАС възстановява дейността на „Евролаб“ на ГКПП „Капитан Андреево“


Заради незаконосъобразни дейности на БАБХ се възвръща на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ активността на „ Евролаб 2011 “ като оператор по товарене и разтоварване.

Това излиза наяве от решение на Върховния административен съд.

Съдът се произнесе по още три тъжби на сдружението „ Евролаб 2011 “ ЕООД по случая с Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Административните каузи във Върховен административен съд са свързани с издадени от изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните заповеди и писма и в действителност дейности, както следва: Заповед № РД 11-974 от 17 май 2022 г.; Писмо с изх. № ГК-94 от 18.05.2022 г.; Заповед № РД 11-995 от 19 май 2022 г.; Фактически дейности, свързани с активността товарене и разтоварване.

Върховният административен съд откри неоснователни в действителност дейности на администрацията на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) по отношение на товаро-разтоварната активност на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Касае се за нарушавания на Регламент 2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 година по отношение на формалния надзор и другите действия, които подсигуряват използването на законодателството в региона на храните, фуражите и здравепазването на животните.

Административното дело (№ 6328 от 2022 г.) пред Върховен административен съд е формирано по тъжба на „ Евролаб 2011 “ ЕООД срещу предписание на Хасковският административен съд. С него първоинстанционният съд отхвърля настояването за абсолютно преустановяване дейностите на БАБХ.

Върховните магистрати анулират разпореждането на първоинстанционния съд и подреждат неотложно и абсолютно да бъдат прекъснати дейностите на органи и длъжностни лица на БАБХ, изразяващи се в недопускане на чиновници на „ Евролаб 2011 “ ЕООД да правят товаро-разтоварна активност и да извършват функционалностите си на оператор по смисъла на Регламент 2017/625 на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 година

Забраната към чиновниците на „ Евролаб 2011 “ ЕООД не се основава нито на законова наредба, нито на административен акт. С издадената от изпълнителния шеф на БАБХ Заповед № РД 11-974 от 17 май 2022 година, на „ Евролаб 2011 “ не е неразрешено да прави активност като оператор, както и на действия по представянето на артикули пред лицата, извършващи формален надзор (служителите на БАБХ). И в последваща заповед на изпълнителния шеф на БАБХ - № РД 11-995 от 19 май 2022 година, на никое място не се основават забрани за осъществяване на товаро-разтоварни действия от страна на операторите, какъвто в тази ситуация се явява „ Евролаб 2011 “. С нея е променен ценоразписът на платените услуги, които БАБХ прави, като са избрани нови такси. Една от таксите е за товаро-разтоварни действия от Граничен контролно-пропусквателен пункт на транспортни средства, пренасящи товари от трета страна. На база на по този начин въведената такса обаче, без да е публикуван какъвто и да е административен акт, администрацията непозволено с в действителност дейности не разрешава на операторите да ръководят товарите, които според Регламента са под техен надзор. БАБХ няма право да прави товаро-разтоварни действия. Съгласно Регламента на Европейски Съюз стоките се показват на контролния орган за проби и разбори от операторите, а от своя страна операторите са тези, които би трябвало да правят товаро-разтоварните действия.

В мнение до Хасковския административен съд изп.-директор на БАБХ незаконосъобразно твърди, че товаро-разтоварната активност е част от формалния надзор. Заради това той включва нова такса от 400 лв. в ценоразписа на БАБХ за товарене и разтоварване. Съгласно регламента обаче БАБХ няма право да прави тези действия. Операторът, под чиито надзор са стоките след влизането им в България е длъжен да обезпечи достъп до стоките и животните, които ще се изследват. Различно е ситуацията със самото взимане на пробите, което е задължението на държавния надзор (в този смисъл е определение 6535 от 30 юни 2022 година по адм. дело №6003 от 2022 г).

Върховните магистрати одобряват, че дейностите по ограничение на достъпа на оператора до стоките не се основават на закона и на административен акт и по тази причина анулират разпореждането на първоинстниционния съд.

Определението по административно дело № 6328 от 2022 година на Върховен административен съд не предстои на обжалване.

Второто дело пред Върховен административен съд (№ 6030 от 2022 г.) е против Заповед № РД 11-974 от 17 май 2022 година на изпълнителния шеф на БАБХ. Дружеството оспорва определение на Административен съд София – град (АССГ), с което жалбата му е оставена без разглеждане. Върховните магистрати удостоверяват, че определението на първоинстанционния съд е вярно и го оставят в действие. Причината е, че в оспорената заповед не се съдържат волеизявления, с които да се нарушават или заплашват права, свободи или законни ползи на „ Евролаб 2011 “ ЕООД. С нея се разпорежда всички проби, считано от 20 май 2022 година, да се изпращат за проучване в Централната лаборатория за химични изпитвания и надзор (ЦЛХИК) към БАБХ. С тази заповед обаче изпълнителният шеф на БАБХ не анулира Заповед № РД 09-1432/21.12.2012 година на министъра на земеделието и храните, с която „ Евролаб 2011 “ ЕООД е избрана за лаборатория, в която да се прави формален надзор за остатъчни субстанции от пестициди от плодове и зеленчуци. Върховните магистрати одобряват също, че с нея ЦЛХИК към БАБХ не е избрана и за единствена и изключителна лаборатория на граничния пункт. Поради тези аргументи висшите магистрати оставят в действие определението на първоинстанционния съд като постановено в сходство с материалния закон.

Третото дело пред Върховен административен съд (№ 6329 от 2022 г.) е против писмо с изх. № ГК-94 от 18.05.2022 година на изп. шеф на БАБХ до шеф отдел „ Граничен ревизионен пункт – Капитан Андреево “ в Дирекция „ Граничен надзор " при Централно ръководство на БАБХ. Жалбата на „ Евролаб 2011 “ е против определение на АССГ, с което тя е оставена без разглеждане. Върховните магистрати обаче го анулират и връщат за разглеждане делото всъщност от първоинстанционния съд.

С писмото с изх. № ГК-94 от 18.05.2022 година е разпоредено, считано от 20 май 2022 година, проби от колета на плодове и зеленчуци с генезис Република Турция, взети на „ Граничен контролно-пропусквателен пункт – Капитан Андреево “ да се изпращат за проучване в ЦЛХИК към БАБХ. По този метод на процедура държавната ЦЛХИК се дефинира за единствена и изключителна лаборатория и се лишава правото на лабораторията на жалбоподателя, която е съответно записана и не е заличена по планувания в закона, да прави тази активност. Подобно предписание липсва обаче в Заповед № РД 11-974 от 17 май 2022 година Въпреки че писмото съставлява вътрешнослужебен акт, според решение на Конституционния съд, когато той визира законни права и ползи на избран кръг лица, те имат право на правосъдна отбрана, какъвто е актуалният случай.

С оглед на гореизложеното висшите магистрати одобряват, че първоинстанционният съд погрешно е приел, че с оспорения акт не се засягат директно и директно правата и ползите на жалбоподателя. Поради това определението се анулира и делото се връща на АССГ за продължение на съдопроизводствените дейности.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР