Заради лошото време в района на Камен бряг операцията по

...
Заради лошото време в района на Камен бряг операцията по
Коментари Харесай

Вера Су вероятно няма черна кутия, която да изясни причините за инцидента

Заради неприятното време в региона на Камен бряг интервенцията по разтоварването на заседналия транспортен съд се отсрочва с няколко дни. Очаква се времето да се усъвършенства при започване на идната седмица и това да разреши провеждането на акцията. От транспортното министерство споделят, че плавателният съд е добре укрепен с три котви и въжета и няма заплаха бурното море да го размести.

Силен вятър, неспокойствие от 4 бала и двуметрови талази, които заливат палубата и кърмата на " Вера Су ". Това основава усещане, че корабът потъва, само че в действителност той към този момент е затънал в задната си част на дъното, а в предната на скалата. Това, което за момента го избавя да се разбие в каменистия бряг, са укрепителните котви и въжета.

Корабът е издигнат през 1989 година. След удара в скалите има пробойни в пет от баластните контейнера в носовата част. Но тези пробойни са единствено на външния корпус. Вътрешният е здрав и това защищава от неконтролируемо приключване на азотен тор в предпазената околност.

Според специалисти, корабът е остарял и не е имал така наречен черна кутия, която да помогне за изясняване на аргументите за случая. Основната версия, по която се работи, е човешка неточност. На вахта е бил единствено един моряк- вторият помощник-капитан. По неофициална информация и предупредителната тревога за смяна в курса на кораба е била изключена, капитанът решил, че курсът от Украйна до Варна е къс.

Ако на мостика на " Вера Су " е имало дежурни, те сигурно са щели да чуят повикванията на операторите от Службата за надзор на морския трафик, споделя капитан Свилен Трайчев от Българската морска камара.

Доколко пък този, който е там, е приказвал британски, тъй като връзката е на британски език в морските среди. Доколко е разбирал какво му се приказва, това също е под въпрос.

Освен човешка немарливост, капитан Крайчев позволява като допустима причина за случая краткотрайна техническа нередовност.

Аз персонално съм имал подобен случай с жирокомпаса, който се следи от автопилота и когато изтърве, корабът потегля в друга посока. Излязохме също на едни скали, само че бързо го видях, това е моят персонален опит.

Ако неприятното време и мощните талази разбият " Вера Су " той ще последва ориста на " Муун Лейк ", който заседна преди близо 20 години в акваторията на Паша дере край Варна. След като стана ясно, че не може да бъде изтеглен, плавателният съд стана благосъстоятелност на Община Варна, а по-късно беше продаден на търг за остаряло желязо.

Репортер: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР