Заради изтичащ ОВОС започват проекта извън строителния сезон, през декемвриЛипсват

...
Заради изтичащ ОВОС започват проекта извън строителния сезон, през декемвриЛипсват
Коментари Харесай

Формална първа копка на АМ „Русе-Велико Търново“

Заради изтичащ Оценка на въздействието върху околната среда стартират плана отвън строителния сезон, през декември
Липсват механически планове за по-голяма част от трасето на скоростния път 

Стартират с 8 км в община Ценово

Формална първа копка за създаване на автомагистралата от Русе до Велико Търново, направиха през вчерашния ден министър председателят Николай Денков, строителният министър Андрей Цеков и други публични лица, макар ясното осъзнаване на обстоятелството, че действителната работа по нея не може да стартира преди пролетта. Причината за бързането е изтичащият Оценка на въздействието върху околната среда на плана, който бе годен до края на декември. Аванси за работата по автомагистралата раздаде още през 2022 година тогавашният длъжностен министър Иван Шишков, макар че и досега липсват механически планове за по-голяма част от трите прави на автомагистралата, която ще свързва старопрестолната столица с крайдунавския град. Не са завършили и всички отчуждителни процедури.

Затова и построяването стартира “от главата за краката ” в права с дължина от 7,9 км на територията на община Ценово, област Русе, която действително се намира по средата на втория от трите сектора на бъдещата автомагистрала. За нея има одеве направен механически план, завършили отчуждения и издадено строително позволение.

За останалата част от сектор 2 на автомагистралата, както и за сектор 1, за който също има определен реализатор, техническите планове и отчужденията е планувано да приключат през март и април, когато действително стартира и самият строителен сезон. Обществената поръчка за третия, финален сектор от автомагистралата сред Русе и Велико Търново, за сектора от Бяла до Дебелец ще бъде разгласен също при започване на 2024 година След това се планува трафикът да се разделя към Прохода на републиката и към прохода “Шипка ”.

Договорът за сектор 2, който включва обхода на Бяла и е с обща дължина от 35,4 км ще се построява от ДЗЗД “АМ Русе Търново ” против над 660 млн. лева без Данък добавена стойност. В обединяването влизат двете компании с един и същи притежател “Грома Холд ” и “Европейски пътища ”, както и фирмите “Водно строителство Благоевград ” (бившата “Водстрой ”), “Автомагистрали Хемус ” и “Пътпроект 2000 ”.

Въпреки че на всички от строителния бранш е ясно, че през декември автомагистрала няма по какъв начин да се строи районният министър Андрей Цеков акцентира по време на символичната първа копка, че построяването може действително да стартира и на следващия ден. “Въпрос на организация от страна на строителя. Сроковете са закрепени. Ако времето е меко и хубаво като в този момент, няма никаква спънка да се извършват земни работи. Ако паднат снегове, ще се възобнови напролет ”, изясни Цеков.

В момента се разпорежда и продължение на автомагистралата Русе-Велико Търново в посока към автомагистрала “Марица ”, а оттова към този момент със скоростни пътища към граничен пункт “Лесово ” на българо-турската граница и граничен пункт “Маказа ” на гръцко-българската граница, изясни Цеков.

Русе е центърът на автомагистралите, които желаеме да развием от пристанищата на Егейско море нагоре към Румъния, към Молдова, към Украйна ”, изясни по време на първата копка на автомагистралата Русе-Велико Търново министър председателят акад. Николай Денков.

Проектът за създаване на Автомагистрала “Русе-Велико Търново ” е оповестена за обект от национално значение, а планът е включен в Програма “Транспортна съгласуваност ” 2021-2027.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР