Заради икономическите сътресения от COVID-19 кризата безработицата в България през

...
Заради икономическите сътресения от COVID-19 кризата безработицата в България през
Коментари Харесай

Прогноза: Безработицата ще надхвърли 7% до края на 2021 г.

Заради икономическите разтърсвания от COVID-19 рецесията безработицата в България през 2021 година се чака да доближи 7,4%, предвиждат от компанията за кредитно обезпечаване - Euler Hermes, в регулярния отчет за развиването на страната ни. Това равнище е едно от най-високите в района на Централна и Източна Европа, демонстрира относителен разбор на специалистите. През 2022 година с предстоящото поетапно възобновяване на бизнеса безработицата ще може да се редуцира до 6,2%. Тази обстановка на пазара на труда ще се отрази и в доста закъснение на растежа на заплатите у нас, като след безапелационното нарастване през предходните две години надлежно с 11,5% и 7%, за 2021 година се чака осезаемо усмиряване на наклонността до 3% растеж, а за 2022 година - 5%.

Проучване на Euler Hermes демонстрира, че обстановката на пазара на труда в Еврозоната, където доста българи намират реализация през последните години, също не е оптимистична, като равнищата на безработица в редица огромни страни като Франция, Италия и Испания са над тези в Централна и Източна Европа. Очакването на анализаторите е трайно незаетите през 2021 година да доближат 6,6 млн. души, което е с 38% повече спрямо времената преди COVID-19 рецесията.

Според анализаторите на Euler Hermes, процесите на пазара на труда ще бъдат фактор и за ограничение на инфлацията в България, като прогнозата им е за 1,1% и 2,1% през 2021 и 2022 година. Очаква се и закъснение на растежа на самостоятелното ползване, което през 2018 и 2019 година беше главният мотор за напредък на българската стопанската система. Заради COVID-19 рецесията през 2020 година обаче се следи “замръзване”, а за тази и идната година растежът ще се движи към 3%. Експертите обръщат внимание и на лимитираната кредитна интензивност у нас, която съвсем не е повишена през 2020 година макар ниските лихви. Актуализираната прогноза на застрахователя за развиването на българската стопанска система през 2021 и 2022 година е за растеж на Брутният вътрешен продукт надлежно с 3,5% и 3,8% след свиването с близо 5% през спешната 2020 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР